Selvfølgelig skal man se severdigheter som Colosseum og Trevifontenen når man er i Roma. Men listen nedenfor er ting vi mener vil berike Romaturen på en annen måte.

10 ting å gjøre i Roma

Lunsj i det fri.

1. Kjøp lunsj i en matbutikk og spis ute det fri

Det finnes så mye godt å få kjøpt i matbutikker i Roma. F.eks. rett ved Pantheon ligger en liten Spar-butikk med en imponerende ferskvaredisk. Det er vår nærbutikk når vi besøker Roma. Kjøp med deg litt hjemmelaget pesto og focaccia, en god parmesan eller pecorino, cherrytomater, litt skinke og noe godt å drikke. Finn deg så et egnet sted som en benk eller en park, og nyt måltidet. Så enkelt og så digg! (Merk at det er forbudt å spise og drikke i nærheten av monumentene, som f.eks. Pantheon og Trevi-fontenen)

2. Spis is

Italiensk is er kjent over hele verden, så man må absolutt spise is når man er i Roma. Men sørg for å spise ordentlig god is når du først har sjansen. Det fins en del dårlig is også her. Ekte italiensk is skal lages med bare ferske og naturlige råvarer. Vi har skrevet en iskrem-guide for Roma hvor vi forteller deg hvor du kjøper den beste isen.

3. Se i taket i Sant’Ignazio-kirken

En liten perle av en kirke midt i Centro Storico med fantastiske takmalerier. Mange går ut herfra med stiv nakke etter å ha studert de optiske illusjonene i takmaleriene. Det er et utrolig fascinerende kunstverk vi ikke har sett maken til noe sted. Om ikke det skulle være av interesse, er det ganske morsomt å sitte og se på alle som går rundt og ser i taket.

4. Vandre gjennom Trastevere om kvelden, mens du leier en du er glad i

Å tusle rundt i Trastevere når mørket har senket seg gir en skikkelig Lady og Landstrykeren-følelse. Små trange gater, gamle rustikke hus og hyggelige åpne piazzaer som syder av liv. Det blir ikke mye mer romantisk enn dette. Hvis det føles veldig unaturlig å leie den du reiser sammen med, vil det uansett være en stemningsfull opplevelse. Husk å booke bord på forhånd hvis du vil spise her.

5. Gå på gratis kirkekonsert

Roma er full av små og store kirker og ett eller annet sted er det alltid en konsert. Det er ikke hvem som helst som får lov til å holde kirkekonserter, her er det bare topp utøvere som slipper til. En veldig stemningsfull opplevelse som anbefales på det varmeste. Selv har vi vært på konsert i Santa Maria degli Angeli der det er et gedigent kirkeorgel. Det var en magisk opplevelse vi aldri vil glemme.

Utsnitt av takmaleriene i Sant´Ignazio

Utsnitt av takmaleriene i Sant´Ignazio. Foto: Sveinung Berntsen

Il Vittoriano i Roma

Det omstridte monumentet Il Vittoriano har en fantastisk utsikt fra taket.

Utsikten fra taket på Il Vittoriano i Roma

Utsikten fra taket på Il Vittoriano. Foto: Sveinung Berntsen

Aperitivio i Roma

Aperitivio kan være så mangt.

6. Sitt på en fortauskafe på Piazza Navona, drikk noe godt og se på folkelivet

Piazza Navona kan man bli sittende lenge og bare ta inn alle inntrykk. Turister fra alle verdenshjørner, noen mer verdensvante enn andre, vakre fontener, gatemusikanter, portrettegnere og andre kunstnere. Her er mye gratis underholdning. Men spis mat et annet sted. Bare noen bakgater unna er maten god og turiststfellene færre.

7. Drikk appelsinjuice

Ferskpresset appelsinjuice i Roma kan ikke sammenlignes med den vi er vant til her hjemme. Veldig søt og smakfull. Siste gang vi var i Roma kjøpte vi appelsinjuice på Campo de´Fiori. Vi nøt den stående, fra et plastbeger med sugerør og det var faktisk den beste smaksopplevelsen på hele turen. Hvis blodappelsin er i sesong når du er der, anbefaler vi å prøve det.

8. Nyt Romas beste utsikt

Det er sagt og ment mye om nasjonalmonumentet Il Vittoriano, eller «Skrivemaskinen», «gebisset» eller «bryllupskaka» som den gjerne kalles på folkemunne. Uansett hva man måtte mene om selve monumentet er det ingen som har noe å si på utsikten fra toppen. En glassheis fører opp på taket og her, 70 meter over bakken, er det en spektakulær 360-graders utsikt over hele Roma. Særlig utsikten over gamle Forum Romanum, Palatinerhøyden og Colosseum er imponerende.

9. Drikk kaffe ved Pantheon

Like ved Pantheon ligger to gamle kaffe-institusjoner; Sant’Eustachio og Tazza d`Oro kniver om å servere Romas beste kaffe. Du bør prøve begge for å finne din favoritt. Les vår kaffeguide for Roma først så du ikke går på en smell.

10. Gå ut og nyt en aperitivio eller flere

Aperitivio er et italiensk konsept som går ut på at du bestiller en drink eller et glass vin, og så følger det med noe enkelt å spise. Det varierer veldig hva dette kan være, men det kan være alt fra bare oliven eller litt chips til en hel buffet full av deilige småretter. Tanken er ikke at dette skal være et fullt måltid, bare en appetittvekker før middag. Med mindre man kjører en bar til bar-runde til man er mett. Vi har selvsagt skrevet en aperitivio-guide for deg.

Det fins også ting du ikke bør gjør i Roma. Vi har laget en liste over slike ting også.

Finn hotell i Roma

Booking.com

Støtt oss - benytt våre partnere