Edinburgh Castle må vel regnes som hovedattraksjonen i Edinburgh og er absolutt verdt et besøk. Det er nesten vanskelig å unngå å havne oppom slottet når man tusler rundt i byen. Men vi har en liste med opplevelser som er vel så festlige som slottet.

Arthur's seat i Edinburgh

Arthur's seat med utsikt over hele Edinburgh.

1. Bestig Arthur’s seat

Har du lyst til å oppleve litt natur og fantastisk utsikt, uten å reise vekk fra byen og uten å slite deg fullstendig ut? Da er Arthur’s seat nøyaktig hva du er ute etter. Vi snakker altså om en gammel utdødd vulkan beliggende i Holyrood Park i det som føles som nederst i Edinburgh. Ta med en god niste og Skottlands andre nasjonaldrikk, altså Irn-Bru. Det er flere ruter til toppen, du kan velge den som passer best med din bedagelighet.

2. Få deg en god latter på The Stand

The Stand Comedy Club har holdt det gående siden 1995 og tilbyr i dag opptil 10 forskjellige show pr. uke. Her kan du oppleve mange av de mest kjente stand up-artistene i Storbritannia. Og hver mandag er det Red Raw hvor nybegynnere kan få prøve seg. Meld deg på hvis du har en moroklump i magen.

3. Drikk en cocktail på Bramble

I en kjeller i New Town finner man, hvis man leter litt, Bramble Bar & Lounge. Et ujålete sted hvor det er lett å trives og med Edinburghs klart beste cocktails. Stedet figurerer ofte på lister over verdens 100 beste barer. Ta turen innom og finn ut hvorfor.

4. Se spøkelser under byen

Det skjer masse spennende under gamlebyen i Edinburgh. Gatene som lå oppe i dagen på 1600-tallet er nå skjult under bakkeplan. Dette kalles Mary King’s Close. Her kan du se hvordan folk bodde på den tiden, få historien fortalt av engasjerte guider og med skuespillere som krydrer opplevelsen. Meget severdig og underholdende.

Man kan også oppleve spøkelser under byen, i gamle hvelv som ble oppdaget så sent som på 1980-tallet. De er flinke til å finne dyktige historiefortellere som gjøre disse turene morsomme og smånifse. Merk at det kan bli litt vel skummelt om du har med barn.

5. Spis sakte mat på Café St Honoré

Eller slow food, som det kalles her borte. Det betyr ikke at det tar en evighet å få maten på bordet. Begrepet går ut på å servere mat laget av lokale kvalitetsråvarer, fra produksjon som ikke skader miljøet til rettferdige priser for både produsent og forbruker. Og Café St Honoré produserer kun en halv sekk med søppel i uka. Men dette fokus på bærekraftig drift spiller mindre rolle hvis man ikke leverer på kjøkkenet. Men det gjør de til de grader. Menyen forandres hver dag, basert på hva slags råvarer de har tilgang til. Åpent for lunsj og middag hver dag.

Opplev spøkelser under Edinburgh

Opplev spøkelser under Edinburgh. Foto: Mercat Tours.

Fra Edinburgh Festival Fringe

Det er mye vakkert å se under festivalene i august.

Det skotske høylandet

Følg fotsporene til William Wallace, Rob Roy og Monty Python i det skotske høylandet.

6. Ta trappa opp til Calton Hill

I enden av Princes Street finner man trappene opp til Calton Hill. Etter fem minutters trappetrim er man på toppen og kan nyte grønne enger og utsikt i alle retninger. Parken er et ypperlig sted for en picnic om været er bra. Husk å ta med det du vil spise og drikke, her selges ikke slikt. Her er også et lite tårn man kan gå opp i. I tillegg kan man se The National Monument, som i virkeligheten er en alvorlig budsjettsprekk. Vi har skrevet mer om Calton Hill her.

7. Opplev en festival

Edinburgh er festivalbyen framfor noen. De fleste festivalene er i juli og august, mens Hogmanay er rundt nyttår. Edinburgh i august er altså veldig morsomt, veldig folksomt og veldig intenst. Du er nødt for å booke hotell mange måneder i forkant for å finne et ledig rom i august. Vi har skrevet litt om de forskjellige festivalene her.

8. Besøk the Highlands

For å oppleve det skotske høylandet må man naturlig nok ut av byen. Turene tar gjerne en hel dag, fra morgen til kveld. Det fins forskjellige type turer; vår tur inneholdt fantastisk natur, skalldyrlunsj i en liten fiskelandsby, gamle slott og en hysterisk morsom guide. Les mer om vår tur til det skotske høylandet her.

9. Lær hvordan man lager whisky

Om Irn-Bru er Skottlands andre nasjonaldrikk, er den første definitivt whisky. På Scotch Whisky Experience kan du, kjørende i en whisky-tønne, lære om hvordan ekte skotsk whisky blir til. Her vanker selvsagt også smaksprøver fra samlingen på over 3500 forskjellige flasker med flytende skotsk.

10. Gå på marked

På lørdager er det forskjellige markeder rundt omkring i Edinburgh som er verdt et besøk. Det være seg Edinburgh Farmers Market, Stockbridge Market, Greater Grassmarket eller Leith Market for å nevne noen. Et besøk på Street Food Fridays bør man også unne seg. Les mer om de forskjellige markedene her.

Støtt oss - benytt våre partnere