Italienerne har lange og stolte tradisjoner når det kommer til kaffe. De har også helt klare regler for når, hvor og hvordan man skal nyte kaffen. Skal du få god service og riktig kaffe bør du lese denne artikkelen.

Kaffen nytes stående ved baren

At nordmenn elsker kaffe er hevet over enhver tvil. Faktisk konsumerer hver nordmann 160 liter kaffe årlig, noe som er nest mest i hele verden! Vi er bare slått av våre naboer i nord-øst, Finland.

Kaffe for nordmenn er den sosiale drikken med stor D. På de forskjellige kaffebarene rundt om i byene finner vi mødre med barnevogn, fedre med barnevogn, forretningsforbindelser, kolleger, studenter og gode venner som alle møtes for å ta en kopp kaffe eller to. Vi er også kvalitetsbevisste og genuint interessert i kaffe, noe vi høster anerkjennelse for ute i den store verden.

Les også: Romas beste kaffe

Kaffekultur har man i Italia også. Og ikke minst stolte tradisjoner. Det var italieneren Angelo Moriondo som bygde den aller første Espresso maskinen i 1884. Det er dessuten visse regler som man må forstå og etterfølge for å få god service på en kaffebar i Italia. Selv om det er tydelig at du er turist vil mange baristar ikke nøle med å «straffe» deg hvis du bryter noen av disse reglene.

Kafferegler

Reglene kan variere fra region til region, men i denne artikkelen skal vi konsentrere oss om den evige stad, Roma. Hvis du ønsker å blende inn med de lokale må du følge disse ufravikelige reglene.

  1. Du må aldri, og da mener vi, aldri bestille en Cappuccino eller Caffè Latte, etter klokken 11 på formiddagen! Romerne drikker bare melkeaktig kaffe på morgenen og aldri etter et måltid. De krymper seg ved tanken på at varm melk treffer en full mage.
  2. Ikke si I want an Espresso når du tenker å bestille en Espresso. Forvirret? Espresso er et teknisk begrep og henviser til standardinnstillingen på Espressomaskinen. I Italia er navnet på en Espresso ganske enkelt Caffè. Så dette går begge veier. Det er mang en turist som har blitt overrasket når «kaffen» de bestilte kommer i form av en Espresso.
  3. – Can I please have a coffee to go? Nei, det kan du ikke. Romerne praktiserer ikke takeout. Det forventes at du skal drikke kaffen din stående ved bardisken. Det er heller ikke vanlig å slå seg ned ved et bord med en bok, bærbar pc eller bacheloroppgave og sitte timevis i kaféen. En kaffepause er en nettopp det, et kort avbrekk hvor man tar seg en kopp kaffe.
  4. Se for deg at du på en solfylt, og passe varm dag, stiller deg opp på trappen foran Pantheon med en rykende fersk Caffè Americano i hånden og Lou Reeds It’ s such a perfect day på øret. Glem det!
    I Roma er det innført en lov sier at der forbudt å spise og drikke i nærheten av monumentene. Skulle man glemme denne reglen må man forvente seg strenge blikk og noen saftige italienske gloser.

Huske dette og det vil gå deg vel og du kan nyte din kaffe med god samvittighet!

Fakta

  • Kopi Luwak, verdens dyreste kaffe, blir laget av bønner som har gått igjennom tarmsystemet til en Desmerkatt. Etter å ha fulgt Desmerkattens fordøyelsessystem, blir bønnene renset for avføring og brent. Nam!
  • 40% av kaffen i verden produseres i Brasil og Columbia.
  • Cappucino er italiensk og betyr 'liten kapusiner' på grunn av fargelikheten med kapusinermunkenes kappe.

Støtt oss - benytt våre partnere