Er du ute etter ekte Lady og Landstrykern-stemning, er Trastevere riktig sted å oppleve det. Trastevere er en labyrint av trange gater med pittoresk sjarm og utgjør det perfekte åsted for en romantisk aften.

Trastevere med sine brostenslagte trange gater.

Trastevere med sine brostenslagte trange gater.

Trastevere har sine røtter helt tilbake i antikken og ble da kalt «bydelen på den andre siden av Tiber-elva», og det er nettopp det Trastevere betyr. Den første befolkningen her besto av fiskere som livberget seg med fisk fra Tiber-elva. Senere ble det befolket hovedsakelig av immigranter fra øst, i stor grad jøder og syrere og andre frigitte slaver. Trastevere ble sett på som et uattraktivt område og ble stor sett ignorert av romere. Dermed utviklet det seg en helt egen kultur som gjenspeiles i den eklektiske stilen. Trastevere er fortsatt den bydelen i Roma med flest utlendinger og er særlig populær blant studenter og kunstnere.

I middelalderen utviklet Trastevere seg til å bli en labyrint av trange gater. Mye av denne bebyggelsen er bevart og utgjør den pittoreske og sjarmerende bydelen vi kjenner i dag.

Hva du bør se

Den viktigste attraksjonen i Trastevere er å tusle gatelangs, helst mens du leier en du er glad i, gjennom sjarmerende trange smug mens du tar inn den amorøse stemningen. Den mest romantiske delen av rusleturen vil nok være å gå ned Via dei Genovesi. Med det sagt er det selvsagt også andre høydepunkter å få med seg.

Santa Maria

Denne vakre kirken er en av Romas eldste. Den ble påbegynt så tidlig som i år 340, og ble ombygget i 1140-årene. Santa Maria er kjent for sine vakre mosaikkbilder fra 1200-tallet. Piazza di Santa Maria kalles plassen foran kirken, og er det naturlige sentrum for Trastevere. Her finnes en flott fontene og plassen fungerer som et møtepunkt. Her er stemningen betydelig mindre sakral enn inne i kirken, særlig på kveldstid.

Orto Botanico

Ønsker man seg et avbrekk fra turiststrømmen i Trastevere kan det være en god ide å legge turen innom Orto Botanico. Da snakker vi om en botanisk hage ukjent for de fleste turister. Her finner du stillhet, skygge og over 3000 forskjellige planter fordelt ut over 120 mål. Det koster en liten slant å komme inn, men for oss introverte er det en lav pris å betale for å gjenopprette indre harmoni.

Villa Farnesina

For den arkitektur- og kunstinteresserte kan det være berikende å besøke Villa Farnesina. Villaen ble oppført i 1508-1511 og er etter all sannsynlighet tegnet av den berømte Rafael. Foruten å være en vakker bygning, rommer den kjente kunstverk som Rafaels freske «Galateas triumf» som er en av de viktigste verkene fra renessansen.

Piazza Trilussa

Den beste måten å ankomme Trastevere på er å krysse Tiber over broen Ponte Sisto. Da kommer du rett til den livlige plassen Piazza Trilussa. Denne plassen er et perfekt utgangspunkt for å oppleve Trastevere. Her møtes unge som gamle, lokale og turister for å prate og drikke vin eller øl. Svært ofte akkompagnert av levende musikk fra gatemusikanter.

Isola Tiberina

Denne lille øya i Tiber er strengt tatt ikke et must see, men er en litt artig og vakker båtformet øy det kan være morsomt å se hvis du allikevel tusler forbi. På øya ble det opprinnelig bygd et tempel til ære for den greske legeguden for å få slutt på en pest som herjet. I dag finnes det en gammel liten kirke der og et lite sykehus.

Ellers vil vi absolutt anbefale en guidet tur gjennom Trastevere for å lære mer om bydelens interessante historie eller en såkalt «food walk» der du presenteres for de beste smakene i Trastevere. Vi har prøvd og kan absolutt anbefale Eating Italy Food Tours.

Pizza Trilussa på Piazza Trilussa i Trastevere i Roma

Pizza Trilussa på Piazza Trilussa.

Isola Tiberina i Trastevere i Roma er den eneste øya i Tiber

Isola Tiberina er den eneste øya i Tiber.

Hva du bør unngå

På sitt verste kan Trastevere bli redusert til en turistfelle med horder av turister og usjarmerende, tørste og engelsktalende ungdommer. Å hevde noe annet vil være å lyve. Dette inntreffer som regel i juli og august og i helger. Vi anbefaler generelt ingen å besøke Roma i juli og august, da er det for varmt og for mye folk til å oppleve sjarmen med byen. Hvis du også unngår fredag og lørdag kveld, vil du kunne oppleve den autentiske, eklektiske sjarmen Trastevere er kjent for. Men du vil nok aldri føle deg alene her.

«Vi booker ikke bord, vi bare tusler rundt og finner et fint sted å spise». En slik framgangsmåte vil neppe ende godt. Stol på oss, vi har prøvd. Å tusle rundt med lavt blodsukker i desperat jakt etter et ok sted med god mat er ikke slik en kveld i Trastevere bør oppleves. Book på forhånd!

Hvor du bør spise

Det er en jungel av restauranter og puber i Trastevere og det er lett å gå seg vill. Det fins flere dårlige enn bra, så litt forberedelser er lurt. Som vanlige har vi vært greie og gjort jobben for deg:

Romolo nel giardino della Fornarina

Denne restauranten med det lange navnet har helt grei mat og bra service. Men den er med i denne listen mest på grunn av sin utrolig idylliske bakgård. Omkranset av gamle murer fra fordums tid med slyngplanter hengende ned og romantisk belysning gir det en perfekt ramme rundt en romantisk og hyggelig middag. Les vår anmeldelse her.
Adresse: Via di Porta Settimiana 8 – Hjemmeside

Antica Trattoria Da Carlone

Kalles gjerne Antico Carlone for enkelhets skyld og det påstås at de serverer Romas beste Carbonara. Er vel vanskelig å si sikkert, men at de har en veldig god Carbonara er hevet over enhver tvil.
Adresse: Via della Luce 5

Spirito Divino

Her har vi egentlig bare spist dessert som en stopp på en food walk vi var med på. En creme brulée av en annen verden. Hemmeligheten var visst å bruke helt ferske egg. Vi er lei oss for at vi ikke fikk prøvd et fullt måltid, for vi vet at maten her er spektakulær. De setter sin ære i å bruke bare organiske råvarer, de bruker aldri råvarer som har vært fryst, de frityrsteker ingenting og de varmer ikke opp mat de har laget på forhånd. Her er det slow food som gjelder.

Vi fikk også bli med ned i vinkjelleren hvor de har rundt 7000 flasker. Som en kuriositet kan vi nevne at en av veggene i vinkjelleren er 2000 år gammel!
Adresse: Via dei Genovesi 31 – Hjemmeside

Ferrara

Et annet stopp på nevnte food walk var pastasmaking på Ferrara, eller rettere sagt Ferrarino. Ferrara er altså en gourmet-restaurant og vegg i vegg er Ferrarino, en osteria med litt enklere meny og litt mer jovial stemning. Vi prøvde 4-5 forskjellige pastaretter med matchende viner. Vi konkluderer med at dette anbefales varmt!
Adresse: Piazza Trilussa 41 – Hjemmeside

Dar Poeta

Uten å ha prøvd absolutt alle pizzeriaene i Trastevere tror jeg ikke vi tar mye feil om vi sier at Dar Poeta har den beste pizzaen i bydelen, kanskje hele Roma. Folk drar hit fra andre siden av byen og står i kø for å få bestille den berømte pizzaen. Hemmeligheten til den gode smaken ligger i deigen, men du kan bare glemme å spørre om oppskriften; det er en godt bevart familiehemmelighet. Vi vet bare at de aldri bruker gjær i deigen. Les hele vår anmeldelse av Dar Poeta her.
Adresse: Vicolo del Bologna 45 – Hjemmeside

Fatamorgana

Får du lyst på is, og det syns vi du skal få, bør du velge med omhu hvor du spiser den. Vi anbefaler Fatamorgana, da får du garantert 100% naturlige råvarer og et stort utvalg av spennende smaker. Les vår is-guide for Roma her.
Adresse: Via Roma Libera 11

Den idylliske bakgården hos Romolo nel giardino della Fornarina i Trastevere i Roma

Den idylliske bakgården hos Romolo nel giardino della Fornarina.

Ferrarino Osteria i Trastevere i Roma serverer nydelig pasta.

Ferrarino Osteria serverer nydelig pasta.

Godt utvalg i vinkjelleren hos Spirito Divino i Trastevere i Roma

Godt utvalg i vinkjelleren hos Spirito Divino.

Hvor du bør overnatte

I Roma er det meste i gangavstand, så du må ikke bo i Trastevere for å oppleve denne bydelen. Vi anbefaler noen hoteller her. Men hvis du ønsker å tilbringe mest mulig tid i denne sjarmerende bydelen, har vi et par bra hotell å anbefale:

Hotel Santa Maria

Trastsevere er jo en veldig livlig bydel, men på Hotel Santa Maria finner man allikevel roen, selv om det ligger i hjertet av Trastevere. Her er en nydelig bakgård der man kan sitte å nyte et glass vin i fred og fordragelighet. Eller en deilig frokost for den saks skyld. Les vår anmeldelse av hotellet her eller sjekk priser og bestill her.

Buonanotte Garibaldi B&B

Dette er en fantastisk liten perle vi akkurat har oppdaget. Det er en kunstner som har gjort om sitt hjemmestudio til et lite Bed&Breakfast. Det er bare tre rom, alle sjarmerende og unike. Frokosten er digg og bakgården er bortimot fortryllende. Men ikke si det til noen, med bare tre rom blir det fort kniving om plassen. Sjekk priser og bestill her.

Hotel Santa Marias sjarmerende bakgård i Trastevere i Roma

Hotel Santa Marias sjarmerende bakgård.

Buonanotte Garibaldi B&B i Trastevere i Roma har en magisk bakgård.

Buonanotte Garibaldi B&B har en magisk bakgård.

Støtt oss - benytt våre partnere