Det er mange ting man absolutt bør gjøre i Roma, men det er også noen ting man bør unngå. Les videre for å lære av andres feil.

Kø utenfor Colosseum i Roma.

Denne køen utenfor Colosseum er det lett å unngå.

1. Ikke dra til Roma i juli eller august

Juli og august er de månedene med flest turister, slik at det blir ekstra lange køer ved alle severdigheter. Dette kombinert med ekstrem varme kan vi garantere at blir en dårlig og på grensen til smertefull opplevelse. Vi anbefaler å satse på april-mai eller september-oktober i stedet. Merk at også i påsken er det gjerne veldig mye turister, særlig i Vatikanet.

2. Ikke prøv å se alt på én dag

Rom ble ikke bygd på én dag, og den bør heller ikke oppleves på én dag, eller én helg. Det er veldig mye å se og det blir mye gåing, så det kan fort oppleves som stressende hvis det er mye som skal rekkes. Velg ut noen få severdigheter, og sett av god tid til å nyte god mat og bare ta inn alle inntrykk. Og sørg nå endelig for å få kastet en mynt over venstre skulder i Trevifontenen, da skal du være garantert å komme tilbake til Roma. Her finner du anmeldelser av severdigheter og tips til ting å gjøre i Roma.

3. Ikke spis mat i turistfeller

Den verste italienske maten jeg har smakt, har jeg spist i Roma. Og den beste. Rundt de mest populære severdighetene er det gjerne masse restauranter, fulle av turister. Disse restaurantene er ikke avhengig av returnerende kunder, det er nok av nye turister hver dag. Det virker fristende å spise på Piazza Navona, men du kommer til å bli skuffet. Hvis man går et kvartal eller to vekk fra de mest kjente severdighetene vil du kunne finne fantastisk mat med en helt annen service. Det kan være lurt å forberede Roma-besøket litt før du reiser ved å finne noen gode restauranttips, for eksempel våre tips.

4. Ikke glem å bestille bord

Det er vanskelig å finne en god restaurant bare ved å vandre rundt å prøve å finne en. Om man finner en bra en, er det gjerne fullt. Og da ender man gjerne på en av restaurantene vi advarte mot i forrige punkt. Så bestill bord på forhånd.

5. Ikke stå i unødvendig kø

Ingen liker å stå i kø, men litt kø må man regne med i Roma. Men det fins ting du kan gjøre for å styre unna de verste køene.

  • For det første, bestill billetter på forhånd på internett! Man kan få kjøpt billetter til de fleste severdigheter på internett. Har du dette klart på forhånd, slipper du unna mye ekstra kø.
  • Unngå de mest travle tidspunktene på dagen. Det er gjerne mindre folk tidlig på dagen, så det kan være lurt å være tidlig ute.
  • Bli med på guidede turer. Hvis du er utenfor Colosseum vil du mest sannsynlig bli tilbudt en guidet tur. Det er en god ide og takke ja til dette. Da vil guidene ordne billett, og lede deg inn forbi køen. Og din opplevelse vil bli mye bedre med en guide. Billetten gjelder gjerne også guiding på Palatinerhøyden.

6. Ikke gå i ukomfortable sko

Roma har et ganske kompakt sentrum der det meste er i gangavstand. Og det er mye brostein og hard marmor. Ikke undervurder hvor slitne og ømme føtter dette kan resultere i. Svelg din forfengelighet og ta på de beste skoene du har. Vonde føtter kan ødelegge hele opplevelsen.

7. Ikke bestill cappuccino etter kl. 11:00

Du vil bli sett rart på og antakelig oppleve å få dårlig service om du bestiller cappuccino eller caffè latte etter 11 på formiddagen. Romere drikker bare kaffe med melk om morgenen og aldri etter et måltid. Romere er såpass sære på kaffe at vi har sett det nødvendig å skrive en egen kaffeguide for Roma; Hvordan nyte kaffe i Roma.

8. Ikke kjør bil

Bilkjøring i Roma er ikke for sarte sjeler. Det er aggressiv kjøring, mange trange og nærmest uframkommelige gater og umulig å finne parkering. Stol på oss, du hverken trenger eller ønsker å ha bil i Roma.

9. Ikke gå feil antrukket

I alle kirker, Vatikanmuseet, det sixtinske kapell og Peterskirken slipper man rett og slett ikke inn om man er feil antrukket. Bare skuldre, kort shorts, miniskjørt eller hatt er ikke tillatt. Det kan føles feil når det er veldig varmt, men pass på at du har noe å dekke deg til med. Husk at det er folk som prøver å leve i sølibat her :-).

10. Ikke vent med shopping til du er på flyplassen

Bortsett fra sprit og tobakk har Fiumicinos butikker et heller begrenset utvalg. Benytt deg heller av de gode shoppingmulighetene i Roma. Vi deler noen shoppingtips her.

Nå som du vet hva du ikke skal gjøre, bør du lese vår liste over ting du faktisk bør gjøre.

Finn hotell i Roma

Booking.com

Støtt oss - benytt våre partnere