Det fryktede Stasifengselet Berlin-Hohenschönhausen er i dag omgjort til et minnesmerke, men i 39 år var dette et strengt hemmelig fengsel hvor Stasi utviklet sine beryktede forhørsmetoder.

Stasifengselet Berlin-Hohenschönhausen i Berlin

I mars 1951 ble fengselet overtatt av det da nystiftede «Ministeriet for statssikkerhet» (Stasi). Dette enorme fengselskomplekset var en del av et stort, hemmelig område hvor ingen vanlige borgere hadde adgang. Hovedvekten av fangene var enten mennesker som hadde forsøkt å flykte eller hadde upassende politiske oppfatninger.

Fysisk vold ble erstattet med psykoligisk tortur for å bryte ned fangenes motstandskraft. Fullstendig avskåret fra omverdenen og de andre medfangene, ble de terrorisert med lange utmattende forhør. Hele formålet med oppholdet var å få den tiltalte til å signere en tilståelse, uansett om man var skyldig eller ikke. Dette tok fra noen dager og helt opp til 3 år for de mest utholdende.

I dag kan man være med på guidede turer rundt i dette tidligere hemmelighetsfulle og forhatte fengselet. Flere av guidene er selv tidligere innsatte. De forteller ikke bare en historie, men deler sine egne opplevelser og erfaringer. De engelskspråkelige guidene er ikke tidligere innsatte, men greier allikevel å gi inntrykk av hvor forferdelig det må ha vært å være fange her.

Man kan ikke gå rundt på egenhånd, men må delta på en guidet tur. Sjekk nettsidene deres for å være sikker på når engelskspråkelig guiding begynner.

Støtt oss - benytt våre partnere