Checkpoint Charlie var en grenseovergang mellom den amerikanske sektoren i Vest-Berlin og den sovjetiske sektoren i Øst-Berlin. Grenseovergangen var operativ fra 1945 etter krigen og helt fram til Tyskland ble samlet til ett rike i 1990.

Checkpoint Charlie i Berlin

I denne perioden var dette det eneste punktet hvor utlendinger, diplomater og militærpersonell kunne komme inn og ut av Vest-Berlin. Navnet kommer av betegnelsen på bokstaven C i et militært fonetisk alfabet, Charlie. Det fantes også et Checkpoint Alpha og et Checkpoint Bravo.

I 1961 oppsto en svært spent situasjon ved Checkpoint Charlie, angående en tvist om øst-tyske grensevakter hadde rett til å sjekke reisedokumenter fra amerikanske diplomater. Sovjet kjørte fram 10 tanks på den øst-tyske siden, og USA svarte med å kjøre fram sine tanks på den andre siden. Slik sto tanksene 100 meter fra hverandre klare til angrep. Situasjonen var svært anspent, men ble løst på fredelig vis etter seks dagers stillingskrig.

I dag står Checkpoint Charlie som et minnesmerke over den kalde krigen. Det originale vakthuset ble fjernet i 1990, men ble siden erstattet av en kopi som står der idag. Her ligger også museet Haus am Checkpoint Charlie hvor man kan se og høre om historien rundt muren, Checkpoint Charlie og spektakulære fluktforsøk.

Støtt oss - benytt våre partnere