Berlin er en stor by med mye mer å se enn Brandenburger Tor og Checkpoint Charlie. Vi prøver oss med noen forslag til litt annerledes ting å gjøre i Berlin.

Solnedgang ved Flughafen Tempelhof i Berlin

Solnedgang ved Flughafen Tempelhof

1. Dra på piknik på Flughafen Tempelhof

Tempelhof er altså en nedlagt flyplass beliggende midt i Berlin. Flyplassen var en av de eldste flyplassene i verden da den ble nedlagt i 2008. Tempelhof ble redningen for Vest-Berlin under den såkalte Berlinblokaden i 1948-49, da Sovjet prøvde å sulte dem ut. Forsyninger ble da fløyet til hit.

I 2010 ble området åpnet for publikum som en av verdens største byparker. Det har utviklet seg til å bli et veldig populært område og folk drar hit for å grille, spille ballspill, kite, stå på rollerblades, skate; alt mulig folk liker å holde på med og som krever litt plass.

Selve hovedbygningen er enorm og ble oppført som en del av nazistenes ambisiøse planer for Germania. Bygningen rommer i dag museum, utstillinger og over 100 forskjellige virksomheter av ymse slag. Tempelhof er et spennende område i stadig utvikling. Et morsomt sted å dra til hvis man trenger en pause fra storbylivet. Du kan finne mer info om Tempelhof her.

2.  Opplev Berlin nedenfra med Berlin Unterwelten

Blir det dårlig vær på din Berlintur, er det ideelt å søke tilflukt under bakken. Berlin Unterwelten tilbyr forskjellige guidede turer under byen. Du kan oppleve en gammel bunker fra 2. verdenskrig, se atomkrigbunkere fra den kalde krigen eller lære om flukttuneller fra øst til vest. Guidene er flinke til å gjøre turene interessante og spennende. Noen av guidene på turen om flukttuneller har selv vært med å arrangere rømningsforsøk gjennom disse tunellene.

Berlin Unterwelten har også en Germania-utstilling der man kan lære om Hitler og Speers noe i overkant grandiose planer for byen.

Dessverre er det ikke mulig å bestille billetter på forhånd, så man må bare møte opp. Det kan være litt kø, så kom tidlig. Les mer om turene på Berlin Unterweltens nettsider.

3. Besøk kontoret til Erich Mielke på Stasi-museet

Etter Berlinmurens fall tok demonstranter over Stasihovedkvarteret for å sikre at historien om denne mørke tiden for Øst-Tyskland aldri blir glemt. Det er nå et museum der du kan oppleve kontorer slik Stasi forlot dem i 1990. Du vil også lære om hvordan Stasi overvåket befolkningen ved hjelp av informanter, avlytting og en rekke andre kreative metoder.

Museet ligger i et nitrist østblokkbygg godt inne i gamle Øst-Berlin, og er kanskje for litt spesielt interesserte. Men det er et veldig interessant møte med en veldig spesiell periode i tysk historie som ligger nære oss både i tid og avstand. Se Stasi-museets hjemmeside for mer info.

Olympiastadion - hjemmebanen til Hertha Berlin

Olympiastadion – hjemmebanen til Hertha Berlin

4. Se Hertha Berlin spille på Olympiastadion

Olympiastadion er Tysklands største med plass til nesten 75 000 tilskuere. Her ble det arrangert Sommer-OL i 1936, med Hitler på ærestribunen. Og her ble finalen spilt i fotball-VM i 2006. Og her spiller Hertha Berlin sine hjemmekamper. Tyskland er det landet i Europa med flest tilskuere i toppdivisjonen, så her er det garantert stemning.

Om det ikke passer å se kamp, tilbys det også guidede turer om du bare vil se anlegget. Fin opplevelse det også. Og om du ikke liker fotball kan du prøve å få med deg en konsert i stedet. I 2019 kommer artister som Metallica, Rammstein og Pink på besøk.

Mer info og billetter finner du på Olympiastadions hjemmeside.

5. Se verdens største dinosaurskjelett på Museum für Naturkunde

Har du lyst til å se en 13.27 meter høy Brachiosaurus må du besøke Museum für Naturkunde. Mellom 1909 og 1913 ble det funnet 230 tonn med dinosaurskjeletter i det som i dag heter Tanzania. En del av det har altså blitt puslet sammen til en full size Brachiosaurus, eller bare Oskar som den blir kalt.

Museet har også masse annet interessant om jordkloden, evolusjonen, universet, fugler og sjeldne stener. Se mer om hva du kan oppleve på museets hjemmeside.

6. Finn roen i Botanischer Garten

Botanischer Garten i Berlin er en av de vakreste botaniske hager i verden, sies det. Vi skal ikke skryte på oss hverken å ha grønne fingre eller kunne noe særlig om botanikk, men alt det vakre, alle luktene og fraværet av bylarm gjør at man blir harmonisk av å være her. Les mer om hva du kan oppleve på Botanischer Garten sin hjemmeside.

7. Ta en kopp kaffe i Kreuzberg

Tidligere var Kreuzberg bydelen for tyrkiske innvandrere, hippier og kunstnere av alle slag. I dag er bydelen litt mer modernisert, men her er fortsatt vibbene av kreativitet og bohemisme (hvis det er et ord). Og det vrimler av kaffebarer her. Ikke kjedelige kjedekaféer, men unike kaféer med kaffe for den kresne kaffedrikker. Eller third-wave coffee som det visst nok kalles når kaffen er ekstra jålete.

Blant de mest kjente kaféene kan nevnes Five Elephant, Bonanza Coffee, Café Luzia og Chapter One.

Botanischer Garten i Berlin

Botanischer Garten i Berlin

En "Barkas" for fangetransport ved Stasi-museet i Berlin

En «Barkas» for fangetransport ved Stasi-museet

Fra loppemarkedet Mauerpark markt i Berlin

Fra loppemarkedet Mauerpark markt

Fancy kaffe in the making i Kreuzberg i Berlin

Fancy kaffe in the making i Kreuzberg

8. Spis deg stappmett på Markthalle Neun

Mens du er i Kreuzberg er du helt nødt til å stikke innom Markthalle Neun, Berlins mest spennende matmarked. Her kan du oppleve spennende smaker fra alle verdenshjørner, og det til en rimelig penge. Markedet syder av liv og kan være ganske hektisk, men det er alt for mye digg her til å la seg skremme av det. Se åpningstider og mer info på Markthalle Neun’s hjemmesider.

9. Bli rystet langt inn i sjelen på Haus der Wannsee-konferenz

Litt utenfor Berlin ligger en vakker herregård i naturskjønne omgivelser. Denne idyllen var rammen rundt det som ble starten på Europas mørkeste historie. I 1942 møttes lederne i naziregjeringen og SS her for å diskutere jødeproblemet og de kom fram til Den endelige løsningen, som det ble kalt. Her kan du lære mer om hvem som deltok i møtet og hvordan utryddelsen av jødene ble planlagt.

Vi vet, dette er så langt fra lystig som det kan bli, og vi forstår at dette ikke er noe for alle. Vi tar det allikevel med på denne lista siden vi mener det er viktig å vite hva som skjedde. Slik at det aldri skjer igjen. Les mer på hjemmesiden til Haus der Wannsee-konferenz.

10. Gå loppis-bananas på Mauerpark markt

Mauerpark markt er Berlins største loppemarked. Her møtes hipstere og turister i skjønn forening, i håp om å finne noe unikt. Man kan selvsagt også bare la seg underholde av alle inntrykkene eller ta en kopp kaffe på en av de mange kaféene rundt parken. Og blir ikke loppemarkedet underholdende nok, kan du glede deg til karaoken begynner klokka 15. Da kan vi garantere at du blir underholdt, antakelig i større grad enn du blir imponert.

Støtt oss - benytt våre partnere