Kjøp deg en døgnbillett til det elektriske DART-toget og opplev den vakre kysten og de sjarmerende landsbyene nord og sør for Dublin sentrum.

Kodak-moment ved Howth, med Baily Lighthouse i bakgrunnen.

Kodak-moment ved Howth, med Baily Lighthouse i bakgrunnen. Foto: Adam Markon

Dublin er nok ikke den vakreste hovedstaden i Europa, men garantert en av de mest sjarmerende. Og grunnen til det er Dublinerne selv, med sitt gode lynne, fine humor og evne til å skape god stemning. Byen har også Europas yngste befolkning og huser store arbeidsplasser som Google, Facebook, Twitter og Airbnb; som er med på gjøre byen attraktiv for unge, velutdannede mennesker. Dublin er rett og slett en trivelig liten storby og vel verdt å besøke.

Dublin ble grunnlagt av norske vikinger rundt 840 og vi opplevde at Dublinerne er stolte av sin viking herkomst. Noe overraskende for oss med tanke på alle fortellinger om de norske vikingenes plyndringer, voldtekter og herjinger på de britiske øyer. Da vi fortalte en vakt på Trinity College at vi var fra Norge, responderte han med: Thank you for founding this city! Aldri så galt at det ikke er godt for noe…

Dublinerne sier selv at byen er en «city of villages», altså en by sammensatt av mange små landsbyer som er vokst sammen til en stor by. Mange av disse små landsbyene ligger ved kysten; og det tar ikke lange tiden fra et livlig og hektisk sentrum, ut til pittoreske, små kystlandsbyer med storslagen natur. Derfor kan du starte dagen med hikingsko, vindjakke(anbefales) og en liten sekk på ryggen, og avslutte dagen ikledd finstasen på en bedre restaurant midt i Dublin sentrum. Best of both worlds!

Oversikt over de lokale togrutene i Dublin.

Oversikt over de lokale togrutene i Dublin. DART-tilbudet har mørkegrønn farge.

Nøkkelen til disse opplevelsen er det elektriske togtilbudet DART, som tar deg med til de mange kystlandsbyene, både nord og sør for Dublin sentrum. Vi anbefaler å kjøpe et Leap Visitor Card. Dette kortet gir deg ubegrenset tilgang til alle kollektiv tilbudene i Dublin i enten 24, 72 eller hele 168 timer. Et dagskort koster 10 euro, for 3 døgn betaler du 19,50 euro. Billetter kan bestilles på forhånd online, eller på flyplassen og en rekke utsalg i sentrum, deriblant Dublin Visitor Center i enten Grafton Street eller O’Connel street. La oss se nærmere på noen av de perlene du kan oppleve på denne turen.

Utsikt over til Dalkey Island.

Utsikt over til Dalkey Island. Foto: Clio O’Flynn.

Dalkey

Dalkey er en sjarmerende landsby som ligger bare 30 minutter med tog fra Dublin sentrum. En landsby fri fra kjedebutikker og stress og en nydelig kystlinje. Hva må man få med seg når man tar en tur hit? Man bør ta en tur innom Dalkey Castle, en slottsruin med røtter tilbake til 1390. Der kan du for eksempel prøve å skyte med langbue og prøvesmake pinnsvinpai… En annen mulighet er å gå ned til Colimore Harbour og ta fergen ut til Dalkey Island. Vandre rundt på øya og ta Dalkey Martello Tower i nærmere øyensyn, og kanskje hilse på noen av de mange geitene og kaninene som holder til på øya.

Når sulten melder sin ankomst anbefaler vi at dere besøker Finnegans of Dalkey for en bedre lunsj. Sies å være favorittpuben til Bono fra U2, som forøvrig eier en bolig i Dalkey. Noe også Van Morrison, Chris De Burgh og Enya gjør. Så hvis celebrity spotting er din greie, så kan det være muligheter for å treffe på en her i Dalkey.

Finnegans i Dalkey

Finnegans i Dalkey.

Howth

Howth er en sjarmerende fiskerlandsby som ligger nord for Dublin. Selve togturen hit tar bare 25 minutter, og på den korte tiden beveger man seg fra et hektisk, støyende bysentrum til kystidyll, ro og nydelig natur. Det er fantastisk!

Skal man besøke Howth må man huske å ta på seg, eller ha med seg gode sko. Aller helst hikingsko. For her er turmulighetene mange! Vi valgte å sette ut på vandring på egen hånd, men det er mulig å være med på guidede turer.

Nydelig sandstrand og kystlandskap

Nydelig sandstrand og kystlandskap. Foto: Christina Bersvendsen

Baily Lighthouse

Baily Lighthouse. Foto: Christina Bersvendsen

Utsikt fra vandreturen. Irland’s eye i horisonten.

Utsikt fra vandreturen. Irland’s eye i horisonten. Foto: Christina Bersvendsen

Vi valgte den 6,5 kilometer lange ruten som kalles Howth Cliff Path loop. Turen tar et sted mellom halvannen og to og en halv time avhengig av tempoet til vandreren, og hvor mange ganger man må stoppe for å nyte og forevige den fantastiske utsikten. Og det blir fort noen stopp.

Den fantastiske ville, forrevne kystlinjen med stupbratte klipper er fascinerende. Det å komme fra høyden og se ned på Baily Lighthouse der det ligger majestetisk på spissen av Howth Head er bare fantastisk.

I løpet av vandreturen får du også panoramautsikt over både Dublin Bay, Howth Harbour og over til den lille, ubebodde øya Irland’s eye. En øy det er verdt å ta turen ut til. Det går turistbåter ut dit fra Howth Harbour om sommeren.

Andre ting å gjøre i Howth er å booke en båt og dra på fisketur og se om fiskelykken er intakt. Eller booke seg inn på et matlagingskurs på det flotte Howth Castle. Gode steder å spise er The Brass Monkey og Oar house. Begge med mye gode sjømat på menyen.

God tur!

Støtt oss - benytt våre partnere