Edinburgh sies å være en hjemsøkt by. Det florerer av gamle historier om spøkelser, massemordere og annet skummelt som har skjedd langs Royal Mile og i trange smug og smågater i området.

Opplev spøkelser i Edinburgh

Under South Bridge i Old Town ble det i 1788 bygget en rekke små hvelv og ganger, ment å være lagringsrom for bedriftene som holdt til på gateplan. Disse hvelvene var imidlertid fuktige, mørke og med svært dårlig luft siden rommene ikke hadde tilgang til dagslys og frisk luft. Det ble fort oppdaget at hvelvene ikke egnet seg som lagerrom, sidene varene ble ødelagt av fukt og vannskader.

Allerede rundt 1795 ble hvelvene forlatt tomme, og helt andre, mer lyssky virksomheter blomstret opp i de ledige rommene. Prostitusjon, fyll og kriminalitet florerte og de fattige søkte tilflukt her. Det fortelles at de beryktede massemorderne Burke og Hare drepte fattige fra denne slummen under bakken og solgte likene deres til forskning.

Etter hvert ble hvelvene igjen forlatt, fyllt igjen med stein og glemt. Ikke før på 1980-tallet ble disse hvelvene, rundt 120 i tallet, gjenoppdaget og utgravd. Det var da man oppdaget at paranormale hendelser fant sted her.

Spøkelsesvandringer har blitt en svært populær turistattraksjon i Edinburgh, og guidene som leder turene har spesialisert seg på å dramatisere og fortelle på en mest mulig spennende og skremmende måte. Det arrangeres mange forskjellige turer, langs Royal Mile, til kirkegårder, ned i hvelvene og andre skumle steder.

Turene er morsomme og passe skumle, særlig besøk ned i de bekmørke, fuktige hvelvene kan være ganske nifst. Vær oppmerksom på at det kan være i skumleste laget for barn. Det arrangeres også mer familievennlige turer.

Det fins flere som tilbyr slike spøkelsesvandringer. De mest anerkjente, og de vi har best erfaring med er Mercat Tours. Besøk hjemmesiden deres for mer informasjon og billettbestilling.

Vi anbefaler også å oppleve Real Mary King’s Close for å oppdage byen under byen. Man får virkelig en følelse av hvordan det var å vokse opp som fattig i gamle Edinburgh. Dyktige guider og interessant historie. Bestill billetter her (med laveste pris garanti).

Støtt oss - benytt våre partnere