Fram til 1661 var det bare en kongelig jakthytte (egentlig mer et jaktslott) i Versaille. Men da startet Ludvig den 14. (solkongen) byggingen av hans vakre palass.

Versaillespalasset i Paris

Ideen var å flytte domstol og regjering ut av Paris og til Versaille, slik at han kunne være i nærhet av alle styrende organer og få avstand til folket i Paris. Han var redd for konspirasjoner mot han, og tenkte han ville ha mer kontroll om alt var samlet «hjemme hos han». Så i 1682 ble domstol og regjering offisielt flyttet. Og her var makten samlet helt fram til revolusjonen i 1789.

Med sine 51.210 kvadratmeter, rommer Versaillespalasset 700 rom. Det mest kjente er den overdådige Speilsalen, men her finner man også Fredssalen, Krigssalen, Okseøyesalen og Herkulessalen. Palasset regnes som den franske barokks hovedverk. I Palasset finnes også Frankrikes historiemuseum.

Nesten like berømt som slottet, er parkanlegget utenfor. Det tok 40 år å fullføre anlegget og i dag er det restaurert slik at det fremstår omtrent som på Ludvig den 14s tid.

For å unngå kø, lønner det seg å kjøpe billett på forhånd via internett. Bestill billetter her. Palasset ligger ca. 20 km sør-vest for Paris. Det er greiest å komme hit med tog (RER C)

Støtt oss - benytt våre partnere