Sainte-Chapelle er et kapell i gotisk stil som ble oppført under Ludvig den 9. tid midt på trettenhundretallet. Den ligger litt bortgjemt på øya Ile de la Cité midt i Paris, omkranset av rådhuset (Palais de Justice).

Sainte-Chapelle i Paris

Ludvig ønsket seg et kongelig kapell som kunne huse de hellige relikviene han var i besittelse av. Han kjøpte blant annet Jesu tornekrone for 135.000 livres (til sammenligning kostet det 40.000 å bygge selve kapellet!). Etter hvert kunne han også legge til et stykke av Jesu kors til samlingen sin. Byggestart var i 1246 og allerede i 1248 sto kapellet ferdig.

Under den franske revolusjonen ble kirken gjort om til et administrasjonskontor. De vakre glassmaleriene ble skjult bak enorme arkivskap, og vinduene ble på denne måten spart for ødeleggelsene resten av kapellet ble utsatt for. To tredjedeler av vinduene er fortsatt bevart. Sainte-Chapelle ble heldigvis restaurert og har vært et nasjonalt historisk monument siden 1862.

Kapellet regnes som et arkitektonisk høydepunkt fra gotikken. Interiøret gir et inntrykk av skjør skjønnhet med sine enorme glassmalerier. Man får følelsen av å innhylles i lys og farger, det er en vakker opplevelse. Kapellet har 6.458 kvadratmeter med glassmalerier, og de regnes for å være de beste av sitt slag i verden.

Også her kan det bli en del kø i høysesongen. Det kan være lurt å heller dra hit på en konsert enn i vanlig besøkstid. Da får du en musikalsk opplevelse i tillegg til å unslippe kø. Man slipper unna en del kø om man bestiller billet på nett. Bestill billett her.

Hvis du har sans for kontraster, kan du kombinere med et besøk i Paris eldste fengsel som ligger rett ved. Her satt blant annet Marie Antionette før hun ble henrettet.

Støtt oss - benytt våre partnere