Louvre ble opprinnelig bygget som en festning i 1190. Senere ble det ombygget og modernisert flere ganger, og Louvre har blant annet fungert som palasset til Solkongen, Ludvig 14. (Før han flyttet til Versailles).

Louvre i Paris

Etter den franske revolusjonen ble Louvre gjort om til et offentlig Museum. Museet åpnet 10. august 1793 og inneholdt da 537 malerier og 184 kunstgjenstander. Under Napoleon ble mange erobrede lands kunstskatter bragt til Louvre, og museet byttet navn til Napoleon-museet. Etter Napoleons nederlag ved Waterloo ble mange av disse gjenstandene returnert. På grunn av krigstrusler og frykt for plyndringer ble Louvre tømt i august 1939, og kunstskattene ble gjemt og ble ikke returnert før krigen var over.

Den imponerende glasspyramiden som i dag fungerer som inngang til museet, sto ferdig i 1989.

Med seks millioner besøkende årlig, er Louvre verdens mest besøkte museum. Museet stiller ut ca. 380000 objekter og 35000 kunstgjenstander fordelt på 60600 kvadratmeter. Med 15000 besøkende hver dag betyr det at man må regne med litt kø. Særlig de mest kjente maleriene og skulpturene er mye besøkt. Det er som regel store menneskemengder foran «Mona Lisa», man må være tålmodig hvis man ønsker å se henne på nært hold.

Louvre er enormt stort og det er umulig å rekke over alt på én dag. Derfor er det lurt å planlegge hva du ønsker å se på forhånd. Blir man virrende formålsløst rundt her, er man utslitt lenge før man kommer til Mona Lisa.

Museet er delt inn i åtte avdelinger:

  • Nære Østens antikk
  • Egyptisk antikk
  • Gresk, etruskisk og romersk antikk
  • Islamsk kunst
  • Skulpturer
  • Dekorativ kunst
  • Malerier
  • Trykk og tegninger

Disse avdelingene utgjør de permanente utstillingene. I tillegg kan man oppleve midlertidige utstillinger som stadig byttes ut.

For å unngå kø er det lureste å besøke Louvre etter kl. 18:00 onsdag eller fredag. Da er det mindre folk og litt billigere. Og du bør bestille billetter på forhånd. Bestill billetter her (med laveste pris garanti).

Støtt oss - benytt våre partnere