Vi har intervjuet Knut Olav Åmås om New York, byen han forelsket seg i for 20 år siden. Han er full av tips til gode opplevelser i denne storbyen vi nordmenn elsker å reise til.

Utsikt over Central Park i New York

Utsikt over Central Park

Knut Olav Åmås
Knut Olav Åmås. Foto: Sturlason

Knut Olav Åmås trenger knapt en nærmere presentasjon, men han har altså en doktorgrad i medievitenskap, jobbet i Aftenposten i en årrekke, vært statssekretær for Kulturdepartementet og jobber i dag som direktør i stiftelsen Fritt Ord. Blant annet. Vi er selvsagt mest opptatt av at han har skrevet en reiseguide om New York.

Det var kjæresten Knut Aastad Bråten som hadde ideen til boka, og de har skrevet den sammen. «New York – 100 unike opplevelser» har solgt over 10 000 eksemplarer og er nå i sitt fjerde opplag. Boka kom i ny og oppdatert utgave i fjor.

Vi har gjort et lite intervju med Knut Olav Åmås for å få noen New York-tips og å høre litt mer om hans kjærlighet til byen.

Du har vært i New York mange ganger. Hva var det med byen som fanget deg?

– Det er nøyaktig 20 år siden jeg var i New York første gang nå, påsken 1999. Jeg husker jeg tenkte to ting: For det første tenkte jeg: «Jeg har aldri vært her før, men likevel føles alt så veldig godt kjent.» Det tror jeg kom av at vi alle har sett så utrolig mange bilder og filmer fra New York at byen er blitt et ikon. Du føler deg på et underlig vis «hjemme» umiddelbart. For det andre tenkte jeg: «Hit kommer jeg tilbake veldig mange ganger.» Og det stemte.

Det første møtet med New York kan være ganske overveldende. Hvor begynner man?

– Lag en liten plan, avhengig av hvor mange dager du har. Avstandene er så store at det er lurt å bruke tid i en bydel eller to av gangen. Start f.eks. med å ta subwayen litt opp på Upper West Side, gå nedover Broadway der gaten er på sitt fineste og mest stemningsfulle, ned til Columbus Circle ved Central Park, bruk litt tid der, stikk innom parken og gå så nedover 5th Avenue fra 59th Street der noen av de fineste butikkene og magasinene ligger. Det er en god start.

Hotell på Manhattan er veldig dyrt. Fins det gode alternativer til en rimeligere penge? Og hvilke områder anbefaler du å bo i? Har du et favoritthotell?

– Jeg ville unngått Midtown, der veldig mange store hoteller ligger, og mange velger å bo. Det er så mye trafikk der og mange upersonlige hoteller. Det finnes både billigere og hyggeligere hoteller på begge sider av Broadway oppover på Upper West Side. Har bodd der flere ganger selv. Men favoritten er Washington Square Hotel langt nede på Manhattan, midt mellom East og West Village. Ikke av de dyreste, men i et område med mindre trafikk, og prøv å få et rom med utsikt mot parken og litt opp i etasjene. De har noen ganske store, herlige rom der, på et kulturhistorisk interessant hotell i mellomkrigsstil (men god standard!).

Hvordan finner man de beste matopplevelsene i jungelen av restauranter, uten å bli ruinert?

– Det er veldig lett å spise veldig godt i New York uten å bruke masse penger. Konkurransen er så knalltøff og kundene så kresne og krevende at du nesten aldri blir skuffet over hva du får servert. Så det er egentlig bare å gå etter det du har lyst på. Bruk gjerne f.eks. Time Outs guider på nett. Eller Michelin hvis du virkelig vil sikre deg noe unikt. Og da tenker jeg ikke på restauranter med en eller to eller tre stjerner, men de som har fått stempelet «Bib Gourmand» – ganske rimelige steder som byr på noe helt spesielt godt. Sjekk det.

New York kan være ganske intens, hvor kan de introverte av oss finne roen og hente seg inn igjen?

– Finn en krok på et av de mange gode museene, det er nok av steder å sitte og slappe av. Eller i en kirke, flere av dem er nesten alltid åpne. Eller i de litt stillere delene av parkene – for eksempel den nordlige delen av Central Park opp mot Harlem. Det er like fint der som lenger sør, men veldig få turister og lite folk i sammenligning. En perle! Og en tur med en av båtene som går rundt hele Manhattan er også avslappende. Det kan være mye folk ombord, men hvis du sikrer deg et godt sete er det bare å kjøpe noe å drikke og la blikket følge seilingsruten…

Hva er det beste med New York, etter din mening?

– Det er at du kan velge og vrake og plukke absolutt alt av det beste i enhver sjanger, enten det gjelder mat og drikke, shopping, kunst og kultur eller bare rå-urbane opplevelser. Og én ting er Manhattan, men Brooklyn og Queens har flere partier med landsbystemning, der du bare aner Manhattans skyline i bakgrunnen.

Hva bør den kunst- og kulturinteresserte få med seg?

– Noen av verdens beste museer finnes i New York. Jeg er spesielt glad i samtidskunstmuseet MOMA, det nye Whitney-museet som er spesielt god på amerikansk kunst, men også små perler som Neue Galerie med europeisk kunst og kunsthåndverk og en god wienerkafé på gateplan og f.eks. Frick Collection – klassisk kunst i en praktfull overklassevilla. Hvis du er glad i klassisk musikk bør du sjekke programmet i Carnegie Hall, for operainteresserte er Metropolitan-operaen fabelaktig, og så finnes det så utrolig mange musikklubber særlig downtown for enhver smak.

Sist jeg var i New York kom jeg hjem med et par nye skolisser. Hvordan lykkes man bedre med shopping?

– Jeg skjønner ikke hva du gjorde galt :). Du må vite hva du ser etter og gå rett på. Jeg synes nedre del av Broadway, parallelt med Soho omtrent, er veldig bra. Mange gode skobutikker. Og så er jeg veldig glad i japanske Uniqlo, som har flere av sine beste butikker i New York, blant annet på 5th Avenue, nede ved Soho og like ved Macy´s.

Er det noe vi har glemt å spørre om eller er det noe mer du vil tipse om?

– Et ekstra mattips først: New York har de beste bagels jeg vet om! Prøv ferske surdeigs-bagels med en god cheddar eller rett og slett peanøttsmør og syltetøy. Ikke spis frokost på hotellet hvis du må betale ekstra for det, stikk heller ut på en lokal diner.

– Og så et praktisk tips å understreke en gang til: Ikke bruk masse tid på transport hver dag, det tar sånn tid fordi trafikken er så massiv (subway er ofte det raskeste). Utforsk begrensede deler av byen hver dag, du blir sliten nok i beina uansett!

Bøker av Knut Olav Åmås

For flere reisetips om New York må du skaffe deg «New York – 100 unike opplevelser» av Knut Olav Åmås og Knut Aastad Bråten. Boka har nylig kommet ut i ny versjon, er nå i sitt fjerde opplag og har solgt over 10 000 eksemplarer!

Kjøp boka nå

Knut Olav Åmås og Knut Aastad Bråten har også skrevet en reiseguide om Wien, med den treffende tittelen «Wien – 100 unike opplevelser«. Wien er en by vi aldri har vært i, men det ga veldig reiselyst å lese denne boka!

Kjøp boka nå

Støtt oss - benytt våre partnere