New York, New York. Den amerikanske østkystens absolutte episenter for kunst, kultur, kulinariske opplevelser og generell kulhet.

Glamping i New York

Glamping i New York. Alle bilder: Eric fra NewYork.no

Det er mange gode grunner til at stadig flere nordmenn hiver seg over en rimelig direkterute, raner sparegrisen og vender nesa mot storbyen i vest. Samtidig når mange et metningspunkt, når Times Square sine tusen blinkende lys og flokkdyr av turistgrupper gjør at en lengter mot det New York en kjenner fra filmens magiske verden. For hva er det de gjør, disse newyorkerne, for å unngå å bli truffet i hodet av en reiselederparaply på sin daglige rute? Jeg heter Eric, og jeg regner meg selv som en newyorker. Her kan du lese om mine tips for å unngå turistfellene og å oppleve New York som en lokalkjent. For enda flere insider-tips, kan du besøke nettstedet mitt, NewYork.no, hvor du vil finne svar på det aller meste som har med yndlingsbyen min å gjøre.

Glamping på Governors Island

Governors Island ble åpnet for offentligheten i 2003 og egner seg bra for en dagsutflukt når en vil ta et avbrekk fra travle Manhattan. Øya er helt ubebodd, og har raskt blitt et hotspot for lokalbefolkningen om våren og sommeren. Her kan du få med deg en kunstutstilling eller en konsert, leie en gratis sykkel og utforske øya på egen hånd eller bli med på en guidet spasertur hvor du får med deg alle høydepunktene. Du finner blant annet en rekke historiske bygg her, for dette området har spilt en betydelig rolle for USA siden kolonitiden.

Du kan besøke Governors Island fra mai til oktober, og det går til og med an å overnatte her. Om du ikke har hørt om «glamping» før, kan du få en god introduksjon til dette konseptet her. Stikkord er glamour og komfort i kombinasjon med grilling, frisk luft og alt som hører med til teltlivets sjarm. Å tilbringe en natt i et telt på Governors Island koster omtrent det samme som et av Manhattans langt fra rimelige hotellrom, men å se solen gå ned over Frihetsgudinnen og One World Trade Center mens du legger pølser på grillen er en opplevelse en ikke får noe annet sted i New York.

Har du lyst til å se hva som skjer i New York mens du er der, ta en titt i min New York-kalender.

Sveve over byen i New York

Sveve over byen

Svev over New York til prisen av en t-banetur

Taubaner og New York City er to ting du sjelden hører i samme setning, men er du en eventyrlysten byturist, så har du noe å glede deg til. Roosevelt Island Tram tar deg med fra Manhattan og over til en liten, avlang øy i East River. Gå om bord på 2nd Avenue og 60th Street, like over grensen til Upper East Side, og kjenn på den surrealistiske følelsen av å sveve side om side med høybygg og Queensboro Bridge, mens de gule drosjene forvandles til lekebiler under deg.

Se til høyre og venstre, fremover og bakover, for et sjeldent perspektiv over East River, Manhattan og Roosevelt Island på en og samme tid. Vel fremme kan du ta en tur rundt på øya, selv om det nok er taubanen som er det virkelige målet, for å være helt ærlig. Likevel kan du spasere litt rundt i en rekke mindre parker og titte på fyrtårnet helt i nord og utsikten mot Manhattan i vest. For spesielt interesserte er det verdt å nevne at du finner et kopper-museum her, til minne om en av fortidens verste virussykdommer. Ønsker du deg ikke tilbake i taubanen etterpå, kan du også ta ferge tilbake til Manhattan.

Det beste med Roosevelt Island Tram er at dette virkelig er en del av den offentlige transporten i New York, så du skanner bare MetroCard, og betaler like mye som en tur med subway koster.

Les også: Tre kule hotell i New York du har råd til

Fra en av de mange takbarene på Manhattan i New York

Besøk en av de mange takbarene som du finner nesten overalt på Manhattan

Utsikt med servering

Om det er noe Manhattan er kjent for, så er det å gi førstegangsbesøkende nakkekink. Dette er bydelen med de verdensberømte skyskraperne som får en til å svimle, enten en er i 102. etasje eller har beina trygt plantet på gateplan. Empire State Building, Top of the Rock og de andre kjente høyhusene er absolutt verdt et besøk eller tre. Men, siden du leser denne artikkelen, så lurer du kanskje heller på hvor newyorkerne selv går for å beundre utsikten over byen?

Det er mange måter å oppleve byen fra fugleperspektiv, som ikke innebærer å stå i billettkø sammen med 100 andre nyankomne turister i Midtown, og noen av disse involverer også skjenkebevilgning (noe som kanskje kan roe nervene dine om dette med høyder ikke er helt din greie). Besøk for eksempel en av de mange takbarene som du finner nesten overalt på Manhattan. Reiser du sammen med barn, kan det bli verre å komme inn på steder som har «bar» i navnet sitt, men det finnes et utvalg av disse serveringsstedene som er mindre strenge rundt brunsjtider. Jeg har satt sammen en oversikt over noen av mine favoritter blant New Yorks takbarer her.

En annen godt bevart hemmelighet blant de innfødte, er hagen på taket til The Met. Cantor Rooftop Garden Bar byr på lett servering og er åpen fra april til oktober. Her kan du ta deg en cocktail med utsikt over Central Park – en flott avslutning etter at en har brukt noen timer på å fordype seg i en av verdens fremste kunstsamlinger.

Brooklyn Bridge Park i New York

Brooklyn Bridge Park byr på ikonisk utsikt

Brooklyn Bridge Park

Brooklyn har blitt voldsomt trendy de siste par tiårene, og jeg får ofte henvendelser fra personer som vil menge seg med hipstergjengen og kjøpe med seg hjem en håndlaget skatt fra en småbutikk i Williamsburg. Dette fører noen ganger til at en blir litt småskuffet, for store deler av Brooklyn består rett og slett av vanlige nabolag, og de typiske spesialbutikkene en gjerne tenker på når en ser for seg denne bydelen, blir i økende grad erstattet av større kjeder. Likevel er det mange flotte steder i Brooklyn som absolutt er verdt et besøk, og en av mine favoritter er Brooklyn Bridge Park.

Parken strekker seg, som navnet tilsier, fra området rundt Brooklyn Bridge til DUMBO (som står for Down Under Manhattan Bridge Overpass, og har altså ingenting med flyvende elefanter å gjøre), en drøy kilometer unna. Ta subway til High Street Station og bruk noen timer på å utforske området, spise en av byens beste hamburgere på Shake Shack og kjøpe med deg en «souvenir» fra en pop-up butikk på Empire Stores (uten «I ❤ New York» påskrevet i aggressiv font). Her kan du også få din hipster-dose og trimme skjegget på en barbershop med høy snurrebartføring eller kjøpe deg en kopp med «bulletproof»-kaffe (kaffe med smør i), om du kjenner deg modig nok.

Det beste med Brooklyn Bridge Park er at området nesten er helt fritt for turister, samtidig som at det kanskje har byens flotteste utsikt over Lower Manhattan. Bonustips: spaser over Brooklyn Bridge tilbake til Manhattan mens mørket faller på, mens du titter på de mangfoldige lysene som tennes i byen som aldri sover.

Støtt oss - benytt våre partnere