Central Park er uten tvil verdens mest berømte park, og det er USAs første offentlige park. Parkens areal er på 3.41 kvadratkilometer, 4 km lang og 800 meter bred, og hvert år er det 42 millioner besøkende.

Central Park i New York

Foto: Sveinung Berntsen

Parken ble opprinnelig tegnet av Frederick Law Olmsted og Calvert Vaux, og ble åpnet 1. desember 1858. Først i 1873 sto parken ferdig, man hadde da plantet 50 millioner trær og busker. Parken ble raskt populær og det ble stadig lagt til nye fasiliteter. Men etter hvert ble budsjettene for vedlikehold kuttet og særlig på 60- og 70-tallet forfalt den dramatisk.

I 1980 var Central Park i katastrofalt dårlig forfatning. Den en gang så vakre parken var overfylt med søppel og ødelagte benker, det var grafitti overalt, buskas vokste vilt og plenene lignet mer ørken enn gress. Kriminaliteten var så høy at nesten ingen våget å gå innom. Men det var i dette året at en liten gjeng, som hadde sett seg lei på forfallet, bestemte seg for å gjøre noe med det. De begynte så smått å stelle og renovere, og dette initiativet utviklet seg raskt til å bli et privat-offentlig samarbeid for å restaurere parken.

Siden den gang har det pågått kontinuerlige renovering og parken har gradvis blitt til den grønne oasen den framstår som i dag. Siden 1980 har det blitt brukt 800 millioner dollar på restaureringen.

Les også: Våre hotellanbefalinger for New York

Det er en helt annen atmosfære i Central Park enn ellers i New York. Her er tempoet lavt, og det er fredelig og rolig. Parken er et ypperlig sted for picnic i det grønne. Central Park er enormt stor, så vi anbefaler å leie en sykkel for å få sett mest mulig uten å slite seg ut. Det fins tre steder for sykkelutleie inne i parken. Du kan også leie sykkel her.

Parken er åpen alle dager fra 06:00 – 01:00.

Støtt oss - benytt våre partnere