Storbyferier utenfor turistløypa er veldig trendy, så vi ville ikke la det være uprøvd. Nå er det sikkert en og annen turist på Hackescher Markt også, men vi liker å tenke at vi menget oss mest med de innfødte.

Hackescher Markt i Berlin

Det er mye liv på Hackescher Markt på lørdager. Foto: Sveinung Berntsen

Jeg har vært i Berlin noen ganger før og gått hele turistløypa flere ganger, samt oppsøkt mer sære attraksjoner kun kjent for oss Stasi-nerder. Så denne gangen var det helt greit med en attraksjonsløs tur.

Tanken var egentlig å henge litt i superhippe Friedrichshain, men siden været ikke var helt på vår side ble det ikke noe av. Mulig det er skjebnens måte å fortelle oss at vi ikke er unge og hippe nok til å vanke der.

Vi booket hotell rett ved Hackeshcer Markt og forlot knapt området i løpet av våre 3 dager i Berlin (fra lørdag til mandag, mye billigere enn fredag til søndag). Ved én anledning gikk vi forbi Berlinerdomen, men vi var kjapt tilbake i Hackescher Markt. Og én gang tok vi S-bahn til Ostbahnhof for å besøke søndagsmarkedet der.

Les også: Våre hotellanbefalinger i Berlin

Søndagsmarkeder i Berlin

Hvis man liker lopper og antikviteter har Berlin nemlig mye å by på. Vi valgte oss Ostbahnhof markt. Her ble vi fristet med gamle analoge kameraer og klokker, lamper, smykker, bøker og vinyl-plater, gamle Stasi-effekter og generelt en god blanding av skatter og ræl. Vi nøyde oss med et rimelig kitch håndspeil som min kjære insisterte på at var kult.

Vi fikk også en del kjeft av gamle gubber som mislikte at vi tok på gjenstandene deres. Jeg tror god kutyme er å først spørre om å se på en ting før man berører den.

Det største markedet i Berlin heter Mauerpark og ligger i Prenzlauer Berg, og det er sikkert hit vi burde ha dratt. Denne parken var tidligere en del av Berlinmuren. Hver søndag strømmer det turister og hippe berlinere hit for å gjøre et kupp eller bare titte rundt eller ta en kaffe på en av de mange kaféene rundt parken. Vær obs på at det hver søndag ettermiddag arrangeres karaoke i parkens amfiteater. Hvis du er like betatt av karaoke som meg, kan det være greit å ha forlatt åstedet før det inntreffer. Men for all del, det er veldig populært og kan selvsagt også være morsomt i tillegg til smertefullt.

Ostbahnhof markt i Berlin

Ostbahnhof markt, dypt inne i gamle Øst-Berlin. Foto: Sveinung Berntsen

Ostbahnhof markt i Berlin

Denne karen har et ganske variert utvalg. Foto: Sveinung Berntsen

Ostbahnhof markt i Berlin

Ostbahnhof markt er åpent hver søndag. Foto: Sveinung Berntsen

Bare noen kvartaler fra Mauerpark ligger Arkonaplatz. Her er det et litt mer sofistikert marked med litt høyere priser, men med et litt mer eksklusivt utvalg av lopper. Også i Strasse des 17. Juni i Tiergarten finner man et slikt «high-end» loppis med ordentlige antikviteter.

Eventuelt kan du prøve markedet i Boxhagener Platz. Her er stilen litt mer nedpå med billigere lopper og sikkert mer ræl. Men hvis man først finner noe her, er det større sjanser for å gjøre et kupp. Også her er det masse kaféer rett ved markedet.

Alle disse markedene holder åpent hver søndag. Åpningstidene varierer litt, men kommer du mellom 10 og 16 er alle markedene åpne.

Shopping

Hackescher Markt er en plass i bydelen Mitte, rett på oppsiden av Unter den Linden. Du finner ingen store kjedebutikker ved Hackescher Markt (ok, det er en Nike Store her), noe som gjør området til et spennende sted for shopping. Det er masse mindre butikker med særpreg og unikt utvalg. Mange lokale designere har sine egne små butikker, særlig i området rundt Mulackstrasse. Prisene er litt høyere her enn i andre områder av Berlin, så ikke forvent å gjøre røverkjøp her. Men forvent å finne unike ting du ikke finner andre steder.

Hackescher Höfe består av til sammen åtte spennende bakgårder med inngang fra Rosenthaler Strasse. Her er masse små butikker og sjarmerende kaféer i en slags labyrint av gamle bakgårder. Ellers er dette gatene du bør innom for å få med deg de beste butikkene: Rosenthaler Strasse, Oranienburger Strasse, Neue Schönhauser Strasse, Alte Schönhauser Strasse, Weinmeisterstrasse og Münzstrasse.

Ellers likte vi godt Bio Company, en matbutikk med bare økologiske varer. Veldig spennende og annerledes vareutvalg.

TV-tårnet sett fra Hackescher Markt i Berlin

TV-tårnet sett fra Hackescher Markt. Foto: Sveinung Berntsen

Verdens beste falafler fra Esra Gemüse i Berlin

Verdens beste falafler fra Esra Gemüse. Foto: Sveinung Berntsen

Romantikk på Hummus & Friends i Berlin

Romantikk på Hummus & Friends. Foto: Helén Hansen

Oranienburger strasse i Berlin

I Oranienburger strasse ligger restaurantene tett i tett. Foto: Sveinung Berntsen

Restauranter

Første kvelden spiste vi på fantastiske Nithan Thai som vi har skrevet om tidligere. Dessverre var ikke vegetar- og veganrettene like spennende som resten av menyen. Det var ganske skuffende siden vi hadde skyhøye forventninger. Men for den alt-spisende er Nithan Thai et selvsagt valg.

Resten av måltidene spiste vi langs Oranienburger Strasse. Her finner man masse små restauranter som passer ideelt for en deilig lunsj, men også mer sjarmerende steder for en hyggelig middag. Vi spiste på Hummus & Friends en kveld; her var det god mat og behagelig stemning. Ellers serverer de verdens beste falafler hos Esra Gemüse. Rett over gata var Curry 61 som solgte det som måtte ha vært forferdelig gode pølser, for det var en konstant kø langt ut på gata. For lang til at jeg gadd å prøve, men noe riktig må de gjøre der.

Hotell

Vårt hotell het Adina Apartment Hotel Berlin Hackescher Markt, og vi har bare pent å si om det. Vi hadde et stort romslig rom med fullt utstyrt kjøkken og spisebord. Ikke at vi brukte det så mye, men jeg likte at det var der. Ved resepsjonen lå Alto bar. Her avsluttet vi kveldene sittende i behagelige stoler; deilige cocktails til min kjære og varm sjokolade til meg, det eneste naturlige valget i mine øyne.

I kjelleren var det et bra treningsrom og et deilig lite spa med to store boblebad og en sauna. Vi hadde hele spaet for oss selv, og hadde bare vannet i boblebadet vært litt varmere ville det vært helt perfekt.

Apropos dette utenfor-turistløypa-konseptet så skal det sies at Hackescher Markt også har en perfekt beliggenhet for å oppleve Berlins mest kjente attraksjoner. Berliner Domen, Museumsinsel og DDR-museet ligger et steinkast unna, mens TV-tårnet og Alexanderplatz nås på fem minutter. Brandenburger Tor er også bare en hyggelig spasertur unna.

I tillegg er Hackescher Market et knutepunkt for offentlig kommunikasjon. Flere trikkelinjer går innom her, og alle S-bahnlinjer har stoppested her. Altså et perfekt sted å ha base for din Berlintur.

Adina Apartment Hotel Hockescher Markt i Berlin

Adina Apartment Hotel Hockescher Markt

Alto Bar i Berlin

Alto Bar på hotellet. Foto: Sveinung Berntsen

Berliner domen i Berlin

Berliner domen. Foto: Sveinung Berntsen

Støtt oss - benytt våre partnere