Berliner Dom er en barokk katedral bygget mellom 1894 og 1905. Katedralen ligger på en liten øy i elva Spree, kjent som Museumsinsel (museumsøya). Bygget som står der i dag er den tredje kirken som er bygget her.

Berliner Dom i Berlin

Den første var en mer beskjeden kirke, bygget i 1465. Den måtte vike plassen for en katedral som sto ferdig i 1747. I 1894 befalte Keiser Wilhelm II at bygget skulle rives og erstattes med katedralen man kan se idag. Denne katedralen var mye større enn sine forgjengere og var ment å være en protestantisk motvekt til St. Peterskirken i Roma.

Under 2. verdenskrig ble kirken truffet av en brannbombe og fikk omfattende skader. Etter krigen ble det satt opp et midlertidig tak for å beskytte det som var igjen av interiøret. Øst-Tyske myndigheter ville først rive kirken, men ombestemte seg og rekonstrueringen ble påbegynt i 1975 og pågikk helt fram til reåpningen i 1993. Den rekonstruerte utgaven er noe mindre og har mer forenklede former enn originalen.

Det mest spektakulære av interiøret er kanskje det enorme orgelet. Det er rekonstruert etter originalen fra 1905 og har 7269 piper. Det anbefales sterkt å få med seg en orgelkonsert her, det er en mektig opplevelse. Se kirkens hjemmeside for program.

Et annet høydepunkt er utsikten fra toppen av kirkehvelvingen. Man må gå 270 trappetrinn for å komme til toppen, men det er en mer komfortabel tur enn ved de fleste andre tilsvarende bygg. Trappen er bred og det er mange steder man kan ta seg en pause underveis.

Støtt oss - benytt våre partnere