Casa Milà, eller La Pedrera som det kalles på folkemunne, var Antoni Gaudis siste verk før han fullt og helt konsentrerte seg om byggingen av La Sagrada Familia.

Casa Milà i Barcelona

Foto: Sveinung Berntsen

Pedro Milà, en rik forretningsmann, var imponert over Gaudis byggverk og leide han derfor inn for å tegne et boligkompleks. Byggingen pågikk fra 1906-1910.

Resultatet ble en svært ukonvensjonell bygning som brøt radikalt med tradisjonell arkitektur. Her fins ikke en eneste rett linje. Det er ikke benyttet bærevegger, men konstruksjonen bæres av søyler og buer. Det gjorde at Gaudi fikk kreativ frihet til å gjøre rominndelingen forskjellig for hver etasje. For å sikre dagslys til alle rom har bygningen to små portrom, et rundt og et ovalt.

Mange synes fasaden kan se ut som et fjell med små huler, derfor fikk bygningen kallenavnet La Pedrera. Det er katalansk for steinbrudd.

Det mest ekstraordinære ved Casa Milà er taket. Der kan man se en rekke surrealistiske piper og lufteventiler som ser ut som krigere fra en science fiction film. Bare Gaudi kan få et tak med piper til å ligne en skulpturpark.

Tidlig på 1980-tallet var bygningen forfallen. Den var malt i en trist brunfarge, og mye av fargene innvendig var falmet. Heldigvis er nå bygget restaurert og har siden 1984 stått på UNESCOs verdensarvliste.

Kjøp billetter på forhånd for å unngå kø.

Bestill billetter her (med laveste pris garanti)

Støtt oss - benytt våre partnere