I Berlin med Erle Marie Sørheim
Publisert 13. mars 2019 av Sveinung BerntsenErle Marie Sørheim er frilansjournalist og forfatter, bosatt i Berlin. Hun skriver for blant annet Dagbladet og Klassekampen og har en master i filosofi og estetikk.
Hun har også skrevet et par bøker om Berlin, og det er spesielt reiseguiden «Berlin – 100 unike opplevelser» vi har bitt oss merke i. Siden hun har bodd i Berlin i mange år nå, kjenner hun byen bedre enn de fleste. Her svarer hun på ting jeg lurer på om Berlin.
Jeg har vært i Berlin seks ganger, men knapt vært på vest-siden. Hva har jeg gått glipp av i vest?
– Når jeg hører «Vest-Berlin» tenker jeg først og fremst på bydelene fra Schöneberg og vestover, selv om Kreuzberg, Neukölln og Wedding også lå på vestsiden av muren. Etter murens fall opplevde de tidligere øst-bydelene et ekstremt oppsving, alle ville til Prenzlauer Berg og Friedrichshain. Da jeg kom til byen som student i 2004 bodde omtrent alle studentene der, og eventuelt i Kreuzberg.
– Men den veldige hypen førte også til en ekstrem gentrifisering, i Prenzlauer Berg er f.eks. omtrent 90% av befolkningen byttet ut siden 90-tallet. De fleste restauranter og utesteder er toppen tjue år gamle. Med årene har jeg derfor begynt å sette større og større pris på de tradisjonsrike stedene og områdene i vest, hvor du på den lokale tradisjonsrike kneipa kan møte på folk som har bodd i området hele livet.
– I tillegg synes jeg området rundt for eksempel Akazienstraße i Schöneberg er svært hyggelig, og kunstmuseene Berggruen og Bröhan rett ved Schloss Charlottenburg er som oftest alltid verdt en tur.
Hvilke områder anbefaler du å bo i? Har du et favoritthotell?
– Nå bor ikke jeg på hotel i Berlin selv, så jeg kan ikke gi en personlig anbefaling, men jeg har mange venner som sverger til Hotel Michelberger i Friedrichshain, samt 25 hrs Hotel, det ligger rett ved dyrehagen og har en flott panorambar på toppen. Et praktisk og rimelig alternativ midt i Mitte er også Circus Hotel og Hostel.
Hvor går du helst for å spise?
– Siden jeg bor i Neukölln spiser jeg oftest på restauranter der og i Kreuzberg. Michelin-restaurantene Horvath og Richard er strålende, Eins44 er også like oppunder Michelinstjerne-nivå. Alle de tre stedene serverer moderne europeisk mat. For italiensk pizza går jeg gjerne til De Noantri ved Görlitzer Park. En annen favoritt-italiener er La Pecora Nera rett ved Tempelhofer Feld. Husk å sjekke om stedene tar bankkort før du begynner å spise, svært mange restauranter i Berlin aksepterer fortsatt kun kontant betaling.
Horvath har gjort seg fortjent til en stjerne i Michelin-guiden Tiltalende interiør hos Eins44
Hva er det beste med Berlin, etter din mening?
– Frihetsfølelsen. Berlin er en ekstremt åpen by hvor det meste blir akseptert, og hvor stressnivået er langt lavere enn i andre storbyer.
Man hører mye om at bydeler som Kreuzberg og Friedrichshain skal være spennende. Hva er din favorittbydel?
– Det er utrolig vanskelig å velge, men for å svare noe som er litt originalt: Alt-Treptow. Det er den nordligste delen av Treptow-Köpenick, jeg bor på grensen til denne bydelen og elsker hvor grønn den bydelen er. Treptower Park, som ligger ved elva Spree er en av Berlins største, og den byr på fantastiske joggemuligheter jeg benytter meg flittig av. De siste årene har også parken blitt mer hip og nå kan man få kjøpt god mat der. Det russiske minnesmerket over de falne russiske soldatene under andre verdenskrig er også enormt og verdt å få med seg.
– Området er også fullt av historie da muren omkranset bydelen på tre sider. Jeg bor i en gate der muren gikk, og i kjelleren kan vi fortsatt se åpningene til tunellene som ble gravd der på 60-talet for å redde ut folk fra øst. Den ene av flyktningehjelperne ble skutt av Stasi i 1962 og døde i oppgangen vår. Berlin er så rik på historie, jeg oppdager stadig noe nytt.
Det ryktes også om ganske drøye nattklubber i Berlin. Fins det et bra utelivstilbud for oss litt mer vanlige folk også, eller må man legge igjen alle hemninger i Norge?
– Berghain er en rekke ganger kåret til verdens beste klubb og man må belage seg på lange køer for å (kanskje) komme inn. Jeg er ikke noe særlig begeistra for klubbmusikk, og Berlin har selvfølgelig et enormt nattelivstilbud til oss andre også. Min stambar er Konrad Tönz i Falckensteinstrasse, en retro-bar med veldig gode cocktails. Det jeg liker så godt i Berlin er at folk i alle aldre går ut, man blir ikke sett rart på om man er 60 år og setter seg ned ved bardisken.
– En annen tradisjonsrik og flott bar er Rum Trader i Charlottenburg, der må man ringe på for å komme inn. Ellers vil jeg anbefale folk å ta en øl på en av de mange Eckkneipene i byen. Disse stedene er sine egne små univers hvor du får oppleve en helt annen side av Berlin enn den hippe og trendy.
Jeg er over gjennomsnittlig interessert i Stasi-tiden og 2. verdenskrig. Hvordan forholder berlinerne seg til byens mørke historie?
– Berlinerne, og tyskere generelt, er jo ekstremt bevisst sin mørke historie, hvilket er veldig bra. Jeg syns også jeg ser en utvikling her. Der man for ti år siden nærmest var redd for å nevne Hitler høyt, er det nå lettere å snakke om. Satireboka «Er ist wieder da» har også gjort at tyskerne har turt å fleipe mer om nazi-tida, noe jeg tror er sunt. Jeg syns også Berlin har laget veldig gode og viktige minnesmerker om byens tunge fortid, de er godt integrert i byen og i gatebildet og forteller på den måten hvordan man må gå videre, men aldri glemme.
Les også: Spor av krig i Berlin
Hvor er de mest spennende områdene for shopping hvis man vil finne andre butikker enn de vi har her hjemme?
– I Mitte er det veldig bra områder for klesshopping. I den lille gata Mulackstraße, ikke langt fra Hackescher Markt, finner du en rekke motebutikker og second hand-utsalg. Her kan du også shoppe flere tyske designmerker. For interiørinteresserte anbefaler jeg Stilwerk, et shoppingsenter som i sin helhet er viet til interiør og design.
Er det noe nordmenn gjør feil når vi kommer til Berlin? Hva går nordmenn flest glipp av?
– I Berlin tipser man servitøren i det man betaler, ikke legg igjen penger på bordet. På grunn av språkbarrieren går mange nordmenn glipp av
Berlins fantastiske teaterscene. Men nå tilbyr mange teatre forestillinger med teksting på engelsk over scenen så da er det ingen grunn til ikke å oppleve et av disse flotte teatrene.
Er det noe vi har glemt å spørre om eller er det noe mer du vil tipse om?
– Unngå Potsdamer Platz, det er dessverre blitt en totalt sjelløs plass stappfullt av kjederestauranter. De fleste kjøpesentrene i Berlin er også helt verdiløse og er som en tur til Strømmen Storsenter, med unntak av Galeries Lafayette som er en flott opplevelse, og hvor man kan gjøre strålende kupp når det er salg. (Det har jeg gjort en rekke ganger selv!)
Bøker av Erle Marie Sørheim
Ønsker du flere tips om Berlin må du absolutt kjøpe Erles bok «Berlin – 100 unike opplevelser» som inneholder 100 Berlin-tips. Boka er en del av en serie reiseguider fra Kagge forlag. Jeg har akkurat lest boka fra perm til perm og gleder meg allerede til neste gang jeg skal til Berlin for å prøve ut noen av tipsene.
Kjøp boka nå
Høsten 2018 utkom hennes andre sakprosabok, «Til Berlin faller – Nordmenn i Det tredje riket«. Boka baserer seg på tre år med research i skandinaviske og tyske arkiver og hoverpersonene er studenten og spionen Sverre Bergh, journalisten Theo Findahl og datteren til Nasjonal Samlings tidligere nestleder, Wanda Hjort. Boka forteller om deres mange dramatiske opplevelser i Tyskland under andre verdenskrig, og viser hvordan nordmennene i Tyskland levde under krigen. Ofte var ikke skillene mellom norske NS-medlemmer og motstandsfolk så store som mange ville ha det til etter krigen.
Kjøp boka nå