Vi i Opplev Storby har vært så heldig å komme i kontakt med Bethanya Alemu som for tiden er bosatt i København. Der jobber hun som IT konsulent hos Deloitte Danmark. Før hun flyttet til København var hun student i Århus og vi har spurt henne hvorfor nordmenn bør reise til denne fine byen.

Caféliv i Latinerkvarteret i Århus

Caféliv i Latinerkvarteret. Foto: visitaarhus.com

– Hva fikk deg til å flytte til Århus?
– Jeg flyttet til Århus fordi det var et godt studiealternativ til for eksempel Bergen hjemme i Norge. At man også prøvde å flytte alene til et annet land – mens det stadig minnet om Norge på mange punkter – gav meg mersmak til å prøve å flytte til en annen studentby

Bethanya Alemu deler sine beste Århus-tips

Bethanya Alemu deler sine beste Århus-tips

– Hva er det beste ved byen?
– Det er virkelig en god atmosfære i Århus, med både rom til unge og eldre. Man kan virkelig merke at det er en utdannelsemetropol hvor det skjer noe hele tiden, enten om det er i byen eller på skolefakultetene. Århus har faktisk også en egen bydel som heter Trøjborg, som kalles for «by i byen», som også er veldig koselig med sitt eget preg. Bydelen er tett på naturen, universitet og sentrum, og man føler man opplever noe annet ved å ta turen til Trøjborg.

– I sentrum har man Åboulevarden – eller Åen som den også blir kalt – som byr på blomstrende uteliv med restauranter, brunch og natteliv på stripe. Her finner man mange av byens innbyggere alle ukens dager. Etter min mening har byen alt hva man behøver; skog, strand (som heter «Den Permanente), havneområde, shopping og bare generelt et fett bymiljø. Det beste er jo også at alt er så nærme og lettvint, og det at man faktisk bare «hygger» – det er både veldig smittende og oppmuntrende.

– Hva bør man få med seg første gang man besøker byen?
– Jeg synes «Gamle By» er noe særegent ved Århus, og ellers er jo AROS Kunstmuseum en «must see», særlig panorama view i øverste etasje.

Gammel bebyggelse i Gamle By

Gammel bebyggelse i Gamle By. Foto: Den Gamle By

Kaféen i LYNfabrikken

Kaféen i LYNfabrikken

– Kan du anbefale noen cafeer?
– Århus har flere hyggelige cafeer. Great Coffe og La Cabra har virkelig god kaffe. Ønsker man en atmosfære som kombinerer lesing og en god kopp kaffe, så vil jeg anbefale Løven’s Bog- og VinCafé. LYNfabrikken er også et godt sted, enten om man vil arbeide eller studere. Ellers har vi Cafe Drudenfuss som også er veldig populært og Rooftop ved Salling som er en upcoming rooftoop bar/cafe med panoramautsikt over byen med loungeområde.

– Århus er flott å besøke om våren og sommeren. Er det verdt å besøke byen i vinterhalvåret?
– Ja, Århus er også virkelig hyggelig om vinteren. Når der nærmer seg jul, blir også flere av gatene pyntet opp med julelys og julestemning. Århus er generelt en by som har mye å by på, og det er også flere aktiviteter om høsten og vinteren. Festuken som starter rett etter skolestart er en årlig event. Ellers er det flere julemarkeder og utstillinger opp til juletiden og det er også muligheter for å skøyte i byen og Den Gamle By kjører juletema, som både er populært blant dem som bor i Århus og turistene.

– Er det noen «skjulte» perler du vil anbefale? (Steder, cafeer, butikker som ikke nødvendigvis er så profilert og kjent for turister)
– Det er kanskje ikke så mange turister som vet det, men hvis man tar seg en tur til Dyrehaven i Marselisborg så er det stor sannsynlighet for å se både villsvin, dådyr og hjort. Man kan fritt ferdes i Dyrehaven og hvis man vil, så er det også lov å mate dyrene. Strandbaren på Århus Ø ved havnen er også et fett sted om sommeren, med sandvolleyball baner og et hyggelig utendørs barområde. Godsbanen har også utviklet seg de seneste år, med flere utstillinger, markeder, verksteder og arrangementer. Ønsker man vin eller champagne, er S’vinbar et virkelig hyggelig sted, med mulighet for å smake, nyte og kjøpe med hjem mange forskjellige varianter.

Stemningsbilde fra S'vinbar

Stemningsbilde fra S’vinbar

Nyt fransk mat hos Juliette

Nyt fransk mat hos Juliette

– Hvis man skal få en billig og bra middag ute, hvilke restauranter vil du anbefale?
– Det er mange gode og billigere restauranter i Mejlgade. Noen av dem har også et «BYO» (Bring Your Own) konsept, hvor man som gjest kan ta med seg sin egen vin. Prisnivået er ganske rimelig for 3-4 måltider, og ligger på ca 200-300 kr. Juliette på Jægergårdsgade er også blitt veldig populær med sitt franske kjøkken. Liker man reker og champagne, kan man om mandagen ta turen ut til Klassisk Fisk, og få ad libitum av begge deler til 225 kr.

– Hvorfor skal nordmenn velge Århus framfor København?
– Selv om jeg bor i København nå, så er jeg veldig glad for at jeg har opplevd og bodd i byen i 5 år mens jeg var student. Århus er virkelig en sjarmerende og dynamisk by, med gode universitetsforhold og et byliv for enhver smak. Byen har flere artige arrangementer, som for eksempel «Danmarks største fredagsbar», «Kapsejlads», «Århus festuge» og «Northside-festivalen», og det er også masse av kultur og arkitektur som kan og bør oppleves. «Dokk1» er et av de nye moderne tilskudd som et bud om fremtidens bibliotek. Det rommer kultur, café og flere aktiviteter for alle aldre.

– Århusianere er virkelig søte, gjestfrie og åpne. Man får dermed fort et sosialt nettverk via skole, sport eller jobb. ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) er også sterkt representert i Århus, og inviterer til 17.mai feiring, valgvake, julebord og andre festligheter. Stort sett alt er i sykkel- eller gåavstand i Århus, og det gjør at folk også har lettere for å møte både kjente og ukjente, og man merker virkelig hvor nærværende byen plutselig kan bli.

– Hvor er det best å shoppe?
– Jeg er selv tilhenger av Latinerkvarteret og Jægergårdsgade-kvarteret, hvor man også finner kjøpesenteret Bruuns Galleri. Ellers finner man også mange kjente butikker/brands omkring strøget, Illum og Magasin.

Vi takker Bethanya for mange gode tips og anbefaler dere også å lese vår guide for Århus by.

Støtt oss - benytt våre partnere