Århus har levd litt i skyggen av sin storesøster København. Men det er det ingen grunn til. Denne sjarmerende og intime storbyen har mye å by på.

Smilende barista i Århus. Foto: Christina Bersvendsen

Smilets by. Det er et flott tilnavn, og etter vår erfaring, et ganske treffende sådant. Hvordan og når dette tilnavnet, eller slagordet om du vil, oppsto er det flere teorier om, men århusianerne har i hvert fall trykket det til sitt bryst.

Århus er Danmarks nest største by og har vel alltid vært i skyggen av sin storesøster København. Det er virkelig på vei til å snu nå. I 2016 kåret Lonely Planet Århus til å være en av de beste destinasjonene å besøke i Europa, bare slått av Peloponnes i Hellas. I 2017 er Århus valgt til å være både Europas kulturhovedstad og Europeisk gastronomi region. Det skjer med andre ord mye spennende i byen!

Tilbake til tilnavnet Smilets by. Er det slik at innbyggerne i Århus smiler mer enn en gjennomsnittsdanske? Nei, sikkert ikke, men byen fremstår som avslappet, vennlig og inkluderende. Vi reiste til og fra Århus med ferge fra Gøteborg og hele reisefølgets opplevelse var at Gøteborg fremsto som mer hektisk og intens enn Århus.

Århus Å

Åboulevarden hvor cafeène ligger på rekke og rad.  Foto: Christina Bersvendsen

En intim storby

Århus er på mange måter en intim og «liten» storby. Avstanden mellom severdighetene er ikke store og man kan fint bruke føttene som det fremste framkomstmiddelet for å oppleve byen. Selv om man har mindre barn med seg på tur. Man bruker rundt 15-20 minutter få komme seg fra området Fredriksbjerg, på folkemunne kalt Århus spiskammer grunnet sine mange og gode restauranter, til Latinerkvarteret i andre enden av sentrum. Derfra bruker man en 15 minutter for å komme seg til Den Gamle By og Botanisk have, to flotte severdigheter. Har man lyst å se litt moderne kunst og se byen gjennom glassvinduer i  alle regnbuens farger etter å ha vandret rundt i historiske omgivelser, tar det bare snaut 15 minutter ned til ARoS kunstmuseum; et morsomt, utfordrende og spennende museum.

Sykkelbyen

Et annet alternativ er å ta den helt ut og gjøre det på danske måten: Lei en sykkel! Århus var den første danske byen til å utvikle egne sykkelgater og har en bevisst satsing på å øke sykkeltrafikken og minske biltrafikken. Det er med på å skape det behagelige tempoet i byen. Bilistene er flinke til å ta hensyn til syklistene og kjører rolig, noe som gjør at den hektiske bytrafikken man er vant til fra andre storbyer, er nesten fraværende i Århus sentrum. Det er gode muligheter for å leie en sykkel og bli med på arrangerte sykkelturer i by og omegn.

Så over til noe av hva byen har å by på.

Sykkelbyen Århus

Sykkelbyen Århus. Foto: Christina Bersvendsen

ARos skulptur

Den 4,5 meter høye skulpturen The Boy på ARoS kunstmuseum. Foto: Kent Bersvendsen

ARos kunstmuseum i Århus

Your Rainbow Panorama ARoS kunstmuseum. Foto: Christina Bersvendsen

Moesgaard museum i Århus

Moesgaard museum. Foto: Moesgaard museum

Oppleve

ARoS kunstmuseum

Det allerede nevnte ARoS kunstmuseum med sin umiskjennelige glassgang i regnbuens farger er et must, både for liten og stor. Spennende arkitektur, nydelig og fargerik utsikt, utfordrende og interessant kunst, egne omvisninger for barn på søndager, juniorgalleriet hvor barn kan lage sin egen kunst, samt to fine spisesteder gjør dette til et sted man tilbringer flere timer.

Og sannsynligvis bør man ta seg god tid her. Museet er stort og synsinntrykkene mange så det kan være lurt å ta seg noen pauser. Da kan ARoS wine & food hall på nivå 8 være et egnet sted. Flott utsikt og gode lunsjretter til overkommelig pris.

Moesgaard Museum

«Moesgaard Museum er en kulturhistorisk museumsoplevelse i enestående arkitektur midt i et skønt naturområde.» Slik beskriver museet seg selv på sine hjemmesider og vi kan bare bekrefte: Det stemmer! Museet vokser opp fra bakken som en grønnkledd ås og inviterer til utforsking og avslapping. Ved fint vær anbefaler vi å ta med nistepakke og pledd og nyte en lunsj på taket med nydelig utsikt over omliggende skoger og havet.

Selve utstillingen er fantastisk! Museet har som mål å gjøre fortiden levende og det får de virkelig til med en flott, kreativ og interaktiv formidling. Ikke rart at dette museet har fått 2 stjerner i Michelins attraksjonguide. Vi dro derfra mektig imponert, opplyst og med en klar enighet om at hit kommer vi gjerne tilbake til neste gang vi besøker Århus.

Den Gamle By

Den Gamle By er et spennende museum. Museet har faktisk blitt tildelt 3 stjerner i Michelins attraksjonsguide! Det er ikke et vanlig museum på noen måte, heller et friluftsmuseum hvor man kan foreta en tidsreise gjennom Århus historie. Det har mange likheter til Norsk folkemuseum på Bygdøy.

Her kan man se hvordan mennesker bodde, levde og arbeidet helt fra middelalderen av og fram til vår tid. Byen blir gjort levende av mennesker som forestiller at de lever i en annen tid. Her kan du møte smeden, kjøpmannen, skredderen, gårdsgutter og tjenestepiker, alle tidsriktig kledd og med kunnskaper de gjerne deler med deg.

Den gamle by i Århus

Den gamle by. Foto: Christina Bersvendsen

Ballehage strand i Århus

Ballehage strand. Foto: Christina Bersvendsen

Den evige bro i Århus

Den evige bro. Foto: Christina Bersvendsen

Badebyen

I Århus går by og strand hånd i hånd. Det er en kystby og det er fine strender både nord og sør for byen, alle i rimelig kort avstand fra sentrum. 2,5 kilometer nord for byen ligger Den Permanente som er en av de mest populære strendene i Århus. Den har fasiliteter som toalett, omkledningsrom og kiosk, samt livreddere i sommersesongen. Syd for byen ligger blant annet Ballehage strand og Moesgaard strand, begge flotte strender med gode fasiliteter. Moesgaard strand ble tildelt blått flagg i 2017 og er også tilrettelagt for rullestolbrukere. Ikke langt fra Ballehage strand ligger Den Uendelig Bro som er vel verdt et besøk. Opprinnelig en kunstinstallasjon satt opp til utstillingen Sculpture by the Sea i 2015 og var ment til å være et midlertidig kunstverk. Men etter ønske fra århusianerne vedtok bystyret i Århus at den skal være et permanent kunstverk, noe både vi og århusianerne er glade for.

Andre spennende ting man kan gjøre er å besøke Tivoli Friheden, for deg som liker fart og spenning. Med over 40 attraksjoner er det noe for både store og små spenningssøkere. Steno museet er ypperlig for barnefamilier for her inviteres det til utforskertrang. Her er det alt fra planetarium til urtehage og spennende utstillinger om vitenskap og forskning. Har man bil kan man også ta en tur til Djurs sommerland som ligger en snau times kjøring fra Århus. Her får man et gigantisk tivoli og badeland i ett.

Shopping

Strøget

Strøget er 850 meter og 150 butikker med muligheter til å svi av penger… Strøget i Århus strekker seg fra Bruun’s Galleri bak Banegården og helt opp til Store Torv ved Århus Domkirke. Midt i strøket ligger Salling Stormagasin med et enormt utvalg i moteklær, interiør, leketøy, parfyme, accessories, vin med mer. En spennende nyhet er etableringen av Salling Rooftop, en helt ny bypark på toppen av Salling. Her vil det være kafe, chill out soner og lekeplass, samt en fantastisk utsikt over byen.  Åpnet 25. august i år.

Latinerkvarteret

Latinerkvarteret er Århus eldste bydel og kanskje den mest spennende bydelen. Som navnet tilsier får du en følelse av å befinne deg lenger syd i Europa når du går rundt på de smale brosteinsgatene og kjenner på stemningen. På mange måter er bydelen en severdighet i seg selv og det er vel verdt å bare vandre rundt å nyte den flotte arkitekturen og stemningen.

Det er her du finner nisjebutikkene, spennende spisesteder og gode kaffebarer. Og det er dansk design som gjelder. I Badstuegate finner du for eksempel Designers Zoo med interiør fra danske designere, deriblant de lekre bønnebordene fra Karsten Lauritzen. Butikken Krutter selger tøy, leker og accessories for barn. Igjen er det dansk og lokal design som gjelder.

Ellers er det verdt å nevne Fredriksbjergskvarteret som i daglig tale blir kalt «Århus spiskammer» grunnet de mange og gode spisestedene i området. Området inkluderer gaten M.P. Bruunsgade, Frederiks Allé og Jægergårdsgade. Spesielt Jægergårdsgade er spennende med sin klare økologiske profil. Her finner du også Bruun’s galleri.

Latinerkvarteret i Århus

Latinerkvarteret i Århus. Foto: Christina Bersvendsen

Århus street food

Århus street food. Foto: Christina Bersvendsen

Spise og drikke

Som nevnt tidligere i artikkelen er Århus valgt til å være Europeisk gastronomisk region for 2017. Det innebærer en rekke matbegiveneheter under mottoet Rethinking Good Food. En ting man kan være med på i så henseende er østerssafari.

Kafeer

La Cabra er en populær kaffebar med dedikerte og lidenskapelige baristaer i sjarmerende omgivelser i Latinerkvarteret. Det er noen muligheter til å sitte ute, men de plassene går fort ved pent vær. Et fint sted å ta en pause når man er i Latinerkvarteret.

Great Coffee drives av den prisvinnende baristaen Sören Stiller Markussen. Her finner man en av byens beste kaffer. Her er også muligheten til å ta kurs i kaffebrygging hos de beste. Går du rundt med en baristadrøm i deg er dette stedet å besøke.

LYNfabrikken kaffebar ligger i en gammel fabrikkbygning i Vestergade. Her har en del småbedrifter kontorer og det er mulig å leie møterom her. I øverste etasje finner du kaffebaren og ved fint vær kan du ta med deg koppen og nyte den på takterrassen.

Michelin restauranter

Hvis du virkelig vil slå på stortromma anbefaler vi et besøk på Michelin restauranten Gastronomè. Stilrent, elegant og fantastisk mat. Et annet spennende alternativ på dette nivået er Substans som fokuserer på velsmakende retter med økologiske råvarer fra lokale produsenter.

Gourmetrestauranter

Hvis du er ute etter gode gourmetrestauranter er det lurt å ta en tur til M. P. Bruunsgade. Her finner du Kähler spisesalon og Nordisk Spisehus. Begge gode restauranter i øvre klasse.

Billige, gode spisesteder

Hvis man er i byen med familie kan det fort bli dyrt å ene og alene spise på byens fineste restauranter. Noen gode og spennende alternativ er for eksempel Aarhus Streetfood som ligger i Ny Banegaardsgade 46, nede ved bussterminalen. Her får du god kaffe og billige, spennende retter fra alle verdenshjørner i avslappede og kule omgivelser. Er familien glad i Italiensk anbefaler vi Piccolina som ligger en kort gåavstand fra Domkirken og Mejlgade. En sjarmerende, liten familierestaurant med utrolig gode pizzaer.

Hva med gourmetmat som takeaway? Det er hva OliNico gastro & grillbar i Mejlgade tilbyr. Og det til gode priser! Hva med «Braiseret kalv i øl med svampe-baconsauce, stegte kartofler, efterårsrødder og blå chips» til 50 kroner? Det er også muligheter til å nyte maten på restauranten, men vær klar over at det ikke er mange sitteplasser.

For mer informasjon om Århus: http://www.visitaarhus.dk/turist-i-aarhus

Støtt oss - benytt våre partnere