Som så mange andre nordmenn før oss, har også vi vært en tur i Riga. Om enn litt tilfeldig vil jeg hevde vi var der i anledning Latvias 100-års jubileum.

Et lite marked midt i gamlebyen. Alle foto: Sveinung Berntsen

Selv om vi turister stort sett forbinder Riga med gamlebyen, et ganske lite og kompakt sentrum, er det faktisk en ganske stor by med flere innbyggere enn Oslo. Så mange som en tredjedel av Latvias befolkning bor i Riga.

Uansett, det er gamlebyen som gjelder, også for oss. Derfor leide vi en veldig fin leilighet midt i hjertet av gamlebyen, med kort avstand til alt og en del støy fra gatene utenfor som medaljens bakside. Men ikke verre enn at vi sov OK de to nettene vi var der.

Man føler seg fort hjemme i Riga. Vil man i en matbutikk, er det Rimi det er flest av og får man lyst på en sjokolade eller en pølse er det Narvesen som er det naturlige valget. Mer trygt enn eksotisk altså.

Fargerike gamle bygninger

De gamle bygningene er godt bevart

Mye hjemmestrikk til salgs på torget

Hovedmålet med turen var, foruten å slappe av og spise god mat, å hente et servise i keramikk vi hadde bestilt. Det er lave priser på fly og opphold i Riga, så det ble faktisk billigere å fly dit og hente serviset enn å få det tilsendt til Norge. I tillegg var det denne helgen både en lysfestival kalt Staro Riga og Latvias 100-års jubileum.

Men tiden ble altså for det meste brukt på det vi gjør best: å slappe av og kose oss.

Mat og drikke

Fredag kveld hadde vi bestilt bord på Fat Pumpkin, en veganrestaurant. Interiøret er enkelt og like trendy som veganmat har blitt mange steder. Til forrett fikk jeg noen utrolig gode og crispy maisboller med guacamole og min kjære noen nesten like gode quinoaboller. Vi hadde skikkelig trua etter denne oppløftende starten, men ble tilsvarende skuffet over hovedrettene. Jeg fikk en litt trist burger og min kjære en smaksnøytral curryrett. Men de skal ha pluss for hyggelig betjening.

Rett ved leiligheten lå en pub ved navn Kwakinn med et enormt utvalg av øl og generelt god stemning. Utvalget var så bra at til og med jeg fant en jeg likte. Et perfekt sted å slå ihjel en time eller tre.

Ved lunsjtider på lørdagen søkte vi tilflukt fra kulda på Restaurant 3. Her snakker vi om et ganske fancy sted som serverer 7-retters smaksmenyer på kveldstid. De var hyggelige og lagde en egen veganrett til min kjære, mens jeg gikk for ishavsrøye og fritert østers. God mat, men de har kanskje en tendens til å være i overkant sære når de setter sammen rettene. Jeg hadde lyst på ribbe, men jeg hadde ikke lyst på blodpudding til, for å nevne et eksempel. Men altså ganske godt, veldig fine lokaler, men dyrt til å være Riga.

Trivelig og moderne hos Fat Pumkin

Crispy maisboller på Fat Pumpkin

Kult skilt på noe som virket som en café mest for pensjonister?

Kwakinn er en trivelig pub med veldig godt utvalg av øl

God plass til lunsj på Restaurant 3

Lun stemning på Domini Canes

Valget falt på Domini Canes lørdag kveld. Her var lun og fin stemning med rolig og behagelig bakgrunnsmusikk. Ørret tartar med avokado til forrett, lammeskank til hovedrett og en herlig sjokoladefondant til dessert; kreativt anrettet og med veldig gode smaker. Dette ble turens kulinariske høydepunkt. Vi var såpass fornøyde at vi spiste lunsj her dagen etter.

Som avslutning på Lørdagen var vi innom Omas Briljants for et par drinker og en appelsinjuice. Interiøret var som hentet fra en gammel bestemors hjem, men på en kul måte. Hvis det gir mening.

På søndag var vi innom en kafé med det klingende navnet Kuuka Kafe. Jeg ble faktisk spurt om jeg ville ha alternativ melk i kakaoen. Jeg valgte vanlig melk…

Staro Riga og 100-års jubileet

Denne lysfestivalen ble i år arrangert for 10. gang og er ment som en markering av Latvias nasjonaldag 18. november. Rundt om kring i byen kan man se gater, bygninger og parker gjort om til lysinstallasjoner som enten er med å fortelle historien om Latvia eller bare som interessant dekor.

Vi hadde på forhånd kjøpt billetter til en danseforestilling vi hadde fått tips om. Hele gulvet i Riga Arena, Rigas svar på Oslo Spektrum, var rigget opp på kreativt vis og fungerte dels som dansegulv og dels som lerret. Vi fikk presentert Latvias 100-årige historie av flere hundre dansere i alle aldre. En fin opplevelse!

En av de mange lysinstallasjonene. Foto: Kaspars Teilans

Latvias historie vist på en gammel bygning

Et nesten evig langt fakkeltog for å markere 100-års jubileet

Festivalens høydepunkt var et nærmest endeløst langt fakkeltog som endte opp ved elva for å feire Latvias 100-års jubileum med et storslått fyrverkeri. Det var et enormt folkehav; jeg tipper flere hundre tusen skuelystne. Tilfeldighetene ville at dette sammenfalt med tidspunktet vi skulle ta bussen til flyplassen. Når bussen stoppet i folkemengden ved elva følte vi oss heldige som fikk en perfekt orkesterplass for å se fyrverkeriet. Samtidig begynte en snikende bekymring å melde seg da bussjåføren gikk ut for å se på fyrverkeriet. Vi kommer vel til å rekke flyet?

Og ja, det gjorde vi, med nød og neppe. Bussturen som vanligvis tar 20 minutter tok to stressende timer.

Oppsummert er Riga (les: gamlebyen) en trivelig by, med god mat og drikke til hyggelige priser. Et bra reisemål hvis man ønsker å komme bort litt og se noe annet. Men ikke et sted man MÅ reise til. Hadde vi en fin tur? Ja. Kommer vi til å dra tilbake? Tja.

Støtt oss - benytt våre partnere