Min kone er vegetarianer. Jeg spiser alt. Det er null stress når vi er hjemme, men når vi spiser ute er det av og til litt utfordrende å finne et sted hvor begge kan få bra mat. I sommer var vi i København for å sjekke om det er deilig å være vegetarianer i Danmark.

Vegetarianer vs. kjøttspiser

Som hjelpemiddel brukte vi Tripadvisor. Vi filtrerte på vegetarvennlig og veganvennlig. Det viste seg å være bortimot meningsløst. Det skal veldig lite til å bli en veganvennlig restaurant i Tripadvisor. Det ser ut som det holder å tilby grønnsaker som tilbehør for å havne i den kategorien.

Tight

Før vi oppdaget det, forsøkte vi oss på restauranten Tight. De skulle være både vegetarvennlige og ha veganvalg på menyen. De var veldig vennlige mot vegetarianere, det skal de virkelig ha. Servitørene var svært serviceinnstilte og hyggelige, men vegetarmaten de serverte var dessverre litt trist og uinspirert. Min kone prøvde først en smaksnøytral jordskokksuppe, før de spesialkomponerte en grønnsaksrett som dessverre ikke holdt helt mål. Men det var mye vilje her, det sto ikke på det.

Men som kjøttspiser var dette derimot et veldig bra sted. Jeg prøvde meg på en Surf ‘n turf; perfekt stekt australsk biff med hvitvinsmarinerte scampi med skalldyrsaus. Meget bra! Veggis – kjøttspiser: 0 – 1.

Les også: Århus – smilets by

Vi skjønte at Tripadvisor ikke var til stor hjelp her, så da forsøkte vi videre med vår venn Google. Og da var det særlig en restaurant som pekte seg ut.

Restaurant Tight i København

Interiør fra restaurant Tight

Michelin-restauranten Veve i København

Interiør fra Michelin-restauranten Veve

VeVe

VeVe er noe så sjeldent som en vegetarisk Michelin-restaurant. VeVe står altså for «vegetarisk verdenskøkken» og er en restaurant i Kiin Kiin-familien. Det positive med denne restauranten er at de serverer himmelsk vegetarmat så god at ingen vil savne kjøtt eller fisk. De har én meny som varierer etter sesonger, og man kan også få menyen tilpasset veganere hvis man ønsker. Når vi leste gjennom menyen hørtes alt fristende ut.

Det negative med restauranten er selvsagt at man må bestille bord lang tid i forveien, noe som betød at vi aldri fikk gleden av å prøve den ut. Så her ble det altså 0 – 0, men jeg er ganske sikker på at om vi hadde fått sjansen hadde begge blitt svært fornøyd, altså 1 – 1.

Annet enn VeVe fant vi ikke helt noe som fristet veldig ved hjelp av Google heller, så da var vi over på hjelpemidler som erfaring og sunn fornuft. Hva pleier å funke for både vegetarianere og kjøttspisere?

Nybakte naanbrød fra restaurant Guru i København

Nybakte naanbrød fra restaurant Guru

Café Munk i København

Uformelt og avslappende hos Café Munk. Foto: Helén Hansen

Indisk

Indisk mat er en favoritt for oss begge. I India er store deler av befolkningen vegetarianere, så de kan jo veggismat. Faktisk endte vi på indisk restaurant to kvelder på rad.

Første kvelden prøvde vi ut Guru, en upperclass indisk restaurant hvor interiøret er en slags fusjon mellom skandinavisk minimalisme og indisk maksimalisme. Resultatet ble litt for formelt og pregløst til å være indisk, etter vår smak. Men for all del, fint og fancy. Både mat og service var bra. Paneer Makhani til kona, Butter Lamb på meg, alle var glade. 1 – 1.

Neste kveld fant vi vår København-favoritt. Vi var nå over på innfallsmetoden, og kom tilfeldigvis over en liten perle av en restaurant litt utenfor turiststrømmen. Cafe Munk er en enkel og totalt upretensiøs liten cafe/restaurant. Vi fant et eget hjørne, og her ble vi sittende lenge mens vi koste oss med fantastisk indisk mat, god dessert med påfølgende gode drinker. Cafe Munk minner lite om India, og de prøver ikke heller. Bare en dansk, hyggelig liten restaurant som serverer god indisk mat til en veldig billig penge. Det virket som dette var et stamsted for mange av de lokale. Det kom stadig folk innom for å spise og slå av en prat, gjerne mens de spilte et av brettspillene man kunne låne her. Kvelden ble så hyggelig at jeg vil si den endte 2 – 2.

Alt i alt føler vi ikke København var noe veggis-mekka. Dansker er jo kjent for å være gode på kjøtt, men vi trodde nok de hadde kastet seg mer på vegetartrenden man kan se i en del andre storbyer i Europa. Så enn så lenge er det altså deiligst å være kjøttspiser i Danmark.

Støtt oss - benytt våre partnere