10 ting å gjøre i Lisboa
Publisert 18. september 2019 av AdministratorLisboa er en vakker og sjarmerende by rik på historie, melankoli og sjarme. Vi gir her våre anbefalinger til det du bør se og gjøre for å få en smak av Lisboa. En advarsel på forhånd: Å ta trikk 28 er ikke en av dem!
1. Gå deg vill i Alfama
Alfama er en av de eldste bydelene i Lisboa og er et fargespill av fargerike hus med røde hustak, trange smug og labyrintaktige gater som snirkler seg rundt i dette sjarmerende nabolaget. Her henges klesvasken i snorer under vinduene og papegøyer skvaldrer lystig fra burene som henger ved inngangsdørene. Vi anbefaler å tusle rundt og ta inn alle sanseinntrykkene. Husk gode sko!
Fado, den melankolske sangtradisjonen som definerer Lisboa så godt, har sin opprinnelse her. Det er derfor naturlig at Fado-museet er plassert akkurat her. Noen av de beste stedene for å oppleve Fado er Parreirinha de Alfama, Club de Fado og A Baiuca. I området finnes også noen store severdigheter det er verdt å få med seg. Den flotte festningsaktige katedralen Sé fra 1150 er verdt et besøk, både for den flotte arkitekturen, men også for å kunne finne ro og hvile slitne føtter.
2. Besøk en fiskehermetikkbutikk
Sardiner og Lisboa er en merkelig symbiose. Sardinen er blitt et nasjonalt ikon og en viktig del av portugisernes kultur. Og det gjelder i høy grad i Lisboa hvor sardinen har fått sin egen festival. Årsaken til sardinens opphøyde status har med Lisboas skytshelgen Den hellige Antonius av Padova å gjøre. Legenden sier at han på en av sine ekspedisjoner mislyktes i å omvende noen til den kristne tro. I frustrasjon vendte han sin oppmerksomhet til fisken og de lyttet med andakt. Det tok han som et tegn fra Gud.
Sant, eller ikke, er det verdt å besøke noen av de fargerike og retro fiskehermetikkbutikkene. Vi anbefaler Conserveira de Lisboa som, talende nok, er plassert i Rua de Bacalhoeiros («klippfiskebåtgaten»), eller den mer sirkusaktige hermetikkbutikken med det lange navnet O Mundo Fantástico das Coservas Portuguesas, som ligger rett ved Rossio. Hvis du ønsker å smake på den hermetisert fisken anbefaler vi restauranten Can the Can, der den enkle hermetisert fisken blir tilberedt av kokker med en gourmet innstilling.
3. Ta toget til Belém
Det finnes de som mener at det er verdt å ta turen til Belém bare for å besøke det historiske konditoriet Pastéis de Belém. Helt siden 1837 har de gledet lokalbefolkningen med sine fantastiske Pastel de Natas, basert på en superhemmelige oppskrift laget av munker på 1830-tallet. Og ja: Det er verdt turen…
Men utover dette har Belém mye å by på. Det fantastiske klosteret Mosteiro dos Jerónimos, som er på UNESCOs Verdensarvliste, er vel verdt et besøk. Nei, det er et must-see. Grunnlagt i 1501 for å feire Vasco da Gamas oppdagelse av sjøveien til India. Og nettopp sjøfart og oppdagelsesreise preger Belém-området, noe både Torre de Belém og Padrão dos Descobrimentos er synlige bevis på. Det første ble bygget i 1514 som et festningsverk og et symbol på Portugals makt og rikdom, det andre bygget i 1940 til verdensutstillingen for å hedre Portugals mange oppdagere. Tips: Kom tidlig på dagen og kjøp en kombinert inngangsbillett for både Torre de Belém og klosteret. Da unngår du billettkøen ved klosteret.
4. Ta en tur til det «moderne» Lisboa
Det er det litt slitne, men pittoreske og sjarmerende Lisboa som lokker de fleste av oss til byen. Trange smug, labyrintaktige gater, hus med keramikkfliser, skjev brostein, de mange utsiktspunktene og gamle trikker er det vi forbinder med denne byen. Men denne byen har også en moderne og futuristisk side.
Tar du den røde metroen fra sentrum, ankommer du den eksepsjonelle togstasjonen Garo de Oriente (togstasjonen er i seg selv en severdighet) i bydelen Parque das Nações på 20 minutter. Denne bydelen/parken ble bygget til Expo’ 98, som ble arrangert i Lisboa i anledning av at det var 500 års siden Vasco da Gama oppdaget sjøveien til India. Temaet var «Verdenshavene – en arv for framtiden».
Denne bydelen er spesielt egnet for barnefamilier med Europas nest største akvarium, et vitenskapsmuseum spesielt beregnet for barn og en Gondol som tar deg fra den ene siden av parken til den andre på 8 minutter. Er barna litt lei trange smug vil de garantert få energien opp her. Men beundrere av moderne arkitektur vil også ha glede av en tur hit. Allerede nevnte Garo de Oriente, men også flerbruksarenaen Pavilhão Atlântico, det 145 meter høye Torre Vasco da Gama og Europas lengste bru (17,2 km) Ponte Vasco da Gama er strålende eksempler på moderne arkitektur.
5. Besøk et marked
For et mulig bruktkupp, eller bare for stemningens skyld, bør du ta turen til Campo de Santa Clara og «tyvenes marked». Dette er et marked med røtter tilbake til 1700-tallet. Markedet holdes tirsdager og lørdager året rundt. Markedet holdes vegg-i-vegg med Panteão Nacional – en porselenshvit, barokk skjønnhet som egentlig skulle være en kirke, men nå er et nasjonalt monument hvor kjente portugisere er gravlagt. Her kan du altså kombinere «børs og katedral».
Er det gastronomiske opplevelser du er ute etter er Mercado da Ribeira og den nærliggende TimeOut-mathallen en sikker vinner. Mercado da Ribeira, som ligger ved havnepromenaden, har en snart 140-årig historie bak seg som marked og er det største frie markedet i Lisboa. Er du etter friske grønnsaker, smakfull frukt, fersk fisk eller annen sjømat, er dette stedet å besøke. Når du er ferdig å handle, tar du turen til naboen TimeOut-mathallen for en deilig lunsj. Denne mathallen åpnet 18. mai 2014 og har plass til 750 mennesker. Her får du alt fra avslappet streetfood til gourmetmat laget av kjente portugisiske kokker, vin- og ølbarer, deilig sjokolade, is og kaker og butikker som selger hermetisk fisk og suvenirer.
6. Ta en tur ut av byen
Hvis du har tid og mulighet anbefaler vi å ta en tur ut av byen og til noen av de nærliggende perlene. Vi har tidligere skrevet om Sintra og kan ikke annet en å anbefale en dagstur dit. Vi hadde en strålende dag med vår lokalkjente guide Jorge.
En annen mulighet er Cascais, bare en 30 minutters togtur fra Lisboa sentrum. Cascais har utviklet seg fra å være en liten fiskerlandsby, til å bli en velstående, elegant strandby. Selv om byen har hatt en rivende utvikling, har den beholdt sin pittoreske sjarm. Trenger du å kjøle deg ned etter noen varme dager i Lisboa, anbefaler vil en dagstur hit. Praia Conceicao, Praia de Ribeira og Praia da Rainha er flotte strender med gode bademuligheter, alle i kort gåavstand fra hverandre.
7. Smak på Ginjinha
Ginjinha er en en svært søt kirsebærlikør som de lokale elsker. Du kan bestille en ginjinha sem (uten) eller ginjinha com (med) kirsebærene som har ligget i bløt i sprit. Stedet for å smake denne populære drinken er A Ginjinha som ligger vegg-i-vegg med Igreja de São Domingo ved Rossio. Denne lille baren (finnes ikke sitteplasser) har servert denne drinken helt siden 1840, og det er gjerne lange køer for å få kjøpt seg et glass med denne herligheten. Prisen er overkommelig, ca. € 1,20 per glass.
8. Spis middag i et lokalt hjem
Skal du virkelig bli kjent med en by må du bli kjent med de som bor der. Og skal man bli godt kjent med noen er ingenting bedre enn å samles rundt et bord til samtale, god mat og drikke. Taste of Lisboa, en gruppe lokale matguider, tilbyr deg nettopp denne muligheten. For 50€ per person blir du invitert hjem til en lokal familie som serverer deg en tre-retters middag. Bortsett fra å muligheten til å spise god, lokal mat, vil du også kunne lære mye om byen og stifte varige vennskap.
9. La litteraturen lede deg
Jeg skal være ærlig: Jeg elsker bøker, bokhandlere og bibliotek. Å komme inn i en god bokhandel eller bibliotek er som å se verden åpne seg med alle dets muligheter. Derfor anbefaler jeg å vie en dag til litteraturen.
Start med å ta en tur til bokhandelen Ler Devagar i bydelen Alcantara. Forresten, å kalle det en bokhandel er å underdrive. Dette fantastiske stedet er både en bokhandel, bibliotek, musikkbutikk, utstillingssted, restaurant, cafe og bar. Alt på en gang! Denne perlen av en bokhandel har sitt lokale i Lisboas kreative knutepunkt LX factory. Et konglomerat av butikker, kafeer, kunstatelier, gallerier og designfirmaer har funnet sitt hjem i en gammel tekstilfabrikk fra 1800-tallet. Ta en lunsj her før du beveger deg videre.
Selv om det blir vanskelig å rive seg løs fra Ler Devagar og LX factory, må vi videre. Neste stopp må bli Casa Fernando Pessoa, ikke fordi selve huset og museet det rommer er så storslagent, men fordi Fernando Pessoa er uoppløselig knyttet til Lisboa og er byens mest elskede forfatter. Denne litt mytiske mannen, som var så og si helt ukjent i sin samtid, fikk utgitt bare én bok i sin levetid. Det er boken Uroens bok, utgitt 50 år etter hans død, som gjorde Pessoa til en litterær «stjerne». Denne fragmentariske boken er det vel verdt å pakke med i kofferten når du skal ta en tur til melankoliens hovedstad Lisboa.
Herfra bør turen gå til Baxia, bydelen hvor Pessoa arbeidet nesten hele sitt liv. Start med en kaffe på Café A Brasileira, som var Pessoas stamkafé. Der pleide han å nyte sin absint og bica, mens han skrev eller leste bøker. Utenfor kafeen er det en bronsestatue av Pessoa, der han sitter ved et bord og skuer utover torget. Et yndet fotomotiv…
10. To do or not to do: Trikk 28
Alle vil fortelle deg at du bør ta en tur med Trikk 28 når du er i Lisboa. Vi er ikke helt enig, noe du kan lese om her. Hvis du allikevel vil prøve gir vi følgende råd:
- Stå opp tidlig og still deg i kø for å ta den første avgangen. Da har du mulighet for å få en sitteplass. Uten sitteplass er turen etter vår mening nær bortkastet.
- Hvis det er et «must» å ta denne trikken, dra til Lisboa utenfor turistsesongen. Når cruiseskipene legger til kai velter det ut uante mengder mennesker med ett mål før øye: Ta trikk 28.