Les om en mislykket trikketur, en vakker bydel og himmelsk indisk mat i vår andre artikkel om Lisboa.

Den legendariske 28-trikken. En turistfelle, spør du oss. Alle bilder: Sveinung Berntsen

På vår siste dag i Lisboa våknet mennene i reisefølget med en litt sånn «dagen derpå»-følelse. Vår oppdagelsesreise i Sintra i en åpen Jeep hadde satt sitt preg på vårt skjøre respirasjonsorgan, og vi våknet opp med sår hals og rennende nese. Vi sto mellom akutt innleggelse, eller innkjøp av lindrende halspastiller. Med god støtte fra våre bedre halvdeler valgte vi det siste alternativet.

Målet for denne dagen var todelt: Å ta den etterhvert legendariske trikk 28 og å oppleve Alfama; den eldste bydelen i Lisboa og Fadoens hjemsted. Og som de pleier å si i Greys Anatomy: «I have two news, one good and one bad, which one you want to hear first?». Selv om forskningen her ikke er entydig, velger jeg (på vegne av deg, kjære leser) å begynne med den dårlige nyheten først.

Trikk 28: Hvis du ikke MÅ ta den, la det være!

Vi ankom holdeplassen trikk 28 rundt klokken 10 og ble møtt av en over 50 meter lang kø. Som vokste i takt med vår frustrasjon. Det er viktig å påpeke at disse historiske trikkene har svært begrenset med sitteplasser, og de fleste som tar disse trikkene vil selvsagt sitte ved vinduet for best utsyn. Det er mulig å «snike» i køen hvis du er villig til å stå i midtgangen, men det fører til at du ikke ser mye annet enn de menneskene som har vindusplass og nyter utsikten.

Vi må erkjenne at vi ankom holdeplassen innenfor det tidspunktet man blir advart mot å ta denne trikken, nemlig mellom klokken 10-18. Samtidig besøkte vi Lisboa utenfor høysesongen, noe som skulle innebære færre turister. Men vår erfaring tilsier noe annet: Det er mange turister i byen sent i oktober og de fleste av disse er svært interessert i å ta akkurat denne trikken.

Vi vurderte en stund å ta den langt mindre populære trikk 12, men slo det fra oss da det var både lang kø og mye færre avganger enn trikk 28. Kort sagt endte vi opp med å taxi til Alfama. Billig og svært effektivt. La oss nå komme med våre anbefalinger vedrørende trikk 28:

  1. Ikke ta den hvis du ikke absolutt må! Vi anbefaler heller å bruke føttene, eller ta en Tuk Tuk som tar deg til de samme stedene med guiding.
  2. Hvis du er nødt til å ta den, sørg for å være på plass så tidlig som overhodet mulig. Skal du ta denne trikken må du ha sitteplass for å ha glede av opplevelsen.
  3. Hva med å følge trikkeskinnene et stykke til fots? Da kan du vente på trikken og ta et fint bilde av den i det den passerer deg. Bilder av byen, severdigheter og menneskene der blir uansett best når du står i ro…

Kø til 28-trikken. Køen slutter ikke nederst i bildet, men forsetter langt nedover andre siden av gata

Vi fulgte heller etter trikken i taxi

Vi tok taxi til Largo das Portas do Sol og slapp to timers venting i trikkekø

Mange hus med de karakteristiske flislagte fasadene i Alfama

Trange smug i Alfama, med et digert cruiseskip i bakgrunnen

Fantastisk utsikt over Alfama og Graça

Alfama: Fadoen og lengselens fødested

Alfama er en av de eldste bydelene i Lisboa. Bydelen regnes også som et av fødestedene for Fado, den svært melankolske og til dels sentimentale sangtradisjonen som Portugal er kjent for. I følge kjennere er det nettopp her du får den beste Fado-opplevelsen og Fado museet er strategisk plassert her.

Taxien slapp oss av ved den mauriske porten Largo das Portas do Sol.  Herfra er det rene postkortutsikten over bydelene Alfama og Graça. Herfra kan du se Panteão Nacionals elfenbenshvite kupler og tvillingtårnene til Igreja de São Vicente de Fora. Alfama må oppleves til fots! Det å vandre rundt i de trange smågatene fylt med kafeer med hvelvet tak, fadoklubber, og hus med flislagte fasader, merkelige blomsterpotter, klesvask og papegøyer hengende ute fra verandaene, er et must. Vi anbefaler å vandre ned den lange Rua de São João de Praça mot Largo de São Miguel. Her kan du ta en velfortjent hvil. Herfra anbefaler vi å snoke rundt i galleriene, butikkene og kafeene i Rua dos Remédios. 

Vi tok lunsjen på Alfama Grill. Et helt greit spisested med helt grei mat og service. Vi satt ute i et lite torglignende område og det var ganske sjarmerende. Alfama Grill blir presentert som en Fado restaurant, men det var dessverre alt annet enn Fado vi ble servert ved siden av måltidet. En ganske enerverende ung gitarist fremførte kjente hits med akkurat det samme hissige anslaget på gitaren, uansett hvilken sang. Dessverre kunne ikke tyskerne på nabobordet styre sin entusiasme. Vet ikke om de tenkte at dette er ekte Fado, men det sier meg noe om at kanskje tyskere har like dårlig musikksmak som de har humor (stereotypivarsel)?

Rossio: Sardiner og marihuana

Rossio, eller Praça Dom Pedro IV, ble et naturlig passeringpunkt for oss de gangene vi oppdaget byen til fots. Det er et travelt torg døgnet rundt, og ikke minst er hasj- og marihuanapusherne ivrige om kveldene i og rundt dette torget. Det er en litt merkelig opplevelse å gå der sammen med vennene sine og plutselig høre en stemme hviske i øret ditt: Want marihuana, hm? Du snur deg, og rett ved siden av deg står det en fyr med en pose med hvitt pulver delvis skjult i hånda. Dette er nok allment kjent at foregår, men det virker ikke som om det gjøres noe spesielt med det. Kanskje fordi det aldri oppleves truende. Avviser du dem, forsvinner de raskt.

Portugiserne generelt elsker sardiner. De er så opptatt av sardiner at de har en egen sardinfestival (som  sammenfaller med feiringen av St. Antonio, Lisboas beskytter). Og en annen ting som er helt unikt for Lisboa: Hele butikker dedikert til å selge fisk på boks! En av disse ligger ved Rossio og er et fantastisk fargerikt skue. O Mundo Fantástico das Cosnservas Portugesas er dens hele og fulle navn. Om du ikke er spesielt glad i hermetisk fisk, er det verdt å ta en tur innom bare for å se. En annen butikk som er verdt å besøk for hermetikkboksenes skyld er Conserveira de Lisboa.

Sardiner og sirkus, Kent får innføring i sardinenes verden

Man MÅ spise Patel de Nata når man er i Lisboa. Butterdeig med masse eggekrem

Kent sammen med våre nye venner fra Sanskar Nepal

Sanskar Nepal: Fantastisk indisk mat i anonyme lokaler

I en bortgjemt liten sidegate i bydelen Barrio Alto ligger Sanskar Nepal. Basert på eksteriøret, ville det vært et spisested vi hadde gått rett forbi. Men grunnet svært gode tilbakemeldinger på Tripadvisor, og det faktum at vi alle er glad i indisk mat, tok vi en sjanse. Og vi angrer ikke! Fantastisk god mat til svært gode priser og en utrolig hyggelig service. Rettene vi bestilte var Prawn Korma med Peshwari naan, Butter Chicken og Chicken Tikka Masala med Garlic Naan. Alt smakte fortreffelig! Er du glad i indisk mat kan vi varmt anbefale denne restauranten.

Lisboa – en by man vil tilbake til

Jeg innledet den forrige artikkelen med et spørsmål: Vil jeg lengte tilbake til denne byen etter mitt første besøk? Det kan jeg svare bekreftende på. Lisboa var akkurat det jeg håpet på; sjarmerende, vennlig, interessant, leken og inkluderende. Og det vet jeg gjelder resten av reisefølget også.

Les første artikkel her: Lisboa – melankoliens hovedstad
Les om Sintra her: Eventyrlige Sintra

Tagging finner man overalt i Lisboa

Grafitti med tydelig politisk budskap

Grafitti trenger ikke å være stygt

Støtt oss - benytt våre partnere