Å leve av å reise
Publisert 27. mars 2019 av AdministratorÅ få penger for å reise høres ut som en ganske fet jobb. Vi har pratet med Runar Larsen fra Magasinet Reiselyst for å finne ut om det er like bra som det høres ut som.
Runar Larsen (36), har jobbet som reisejournalist for Magasinet Reiselyst siden 2008. Han er opprinnelig fra Levanger i Trøndelag, men er nå bosatt på Hurum. Han er glad i safari og storbyer så vel som strandliv og fjellturer.
Du har jobben vi drømmer om; hvordan er det å leve av å reise?
– Det er selvsagt et privilegium å jobbe med et så allsidig tema som reiser. Jeg får oppleve ukjente steder og snakket med spennende mennesker jeg neppe ville kommet i kontakt med som en ordinær turist. Sånn sett er det både interessant, lærerikt og morsomt. Men selv om jeg med jevne mellomrom er på spennende reiser rundt omkring i verden, er det ikke sånn at jeg er på tur hele tiden. Det blir også mye tid foran skrivebordet.
Du reiser jo mye, og du tilbringer mye tid i fly og på flyplasser. Har du lært deg å like det eller har du tips om hvordan transportetappen kan bli mindre kjedelig?
– I en ideell verden hadde jeg reist med tog, båt og buss – over alt. Det fungerer selvsagt dårlig i virkeligheten – særlig når jeg skal reise langt på jobb og har begrenset med tid. Men en lang flytur kan være en fin anledning til å koble av fullstendig, se et par filmer og lese en bok uforstyrret av verden for øvrig. I en tid hvor mange ser seg nødt til å være påkoblet og tilgjengelig til alle døgnets tider, er jo det litt luksuriøst i seg selv.
– For å få en mest mulig komfortabel flytur, kan det være smart å sjekke inn i god tid og reservere et sete som gir best komfort. Noen foretrekker setet ved vinduet, andre har behov for mer beinplass og velger helst nødutgangen. De færreste trives spesielt godt midt i en seterad eller rett ved toalettdøra. Sånt er lett å unngå ved å være tidlig ute med online check-in.
Pleier du å gjøre mye forberedelser før du reiser eller liker du å ta ting mer på sparket? Hvilke forberedelser tenker du er viktigst å gjøre?
– Reportasjereisene er alltid nøye forberedt. Det er tross alt en jobb. Svært ofte har jeg knapt med tid, men et veldig travelt program slik at jeg rekker over mest mulig. Dermed blir god og detaljert planlegging helt essensiell, med alt fra konkrete intervjuavtaler til kartlegging av steder som skal fotograferes.
– Feriereiser bør være annerledes, særlig om det er snakk om storbyopplevelser: Det er ingen grunn til å gape over for mye, da blir jo litt av poenget borte. Det er for eksempel helt umulig å få med alle høydepunktene i byer som London og Berlin på en langhelg. Mange har nok gått i den fella, og endt opp både sliten og skuffet.
– Jeg synes såkalte «food tours» er en fin introduksjon til nye byer, og erfaringsmessig er Urbanadventures.com et godt sted å lete etter organiserte turer. Men det er en haug med tilbydere i de fleste byer. Slike kulinariske vandringer er en ypperlig måte å bli kjent med den lokale kulturen på, og siden det er fokus på god mat og drikke samt guidenes eget syn på hjemstedet, er det et godt alternativ til mer tradisjonelle byvandringer hvor årstall og statistikk synes å være det viktigste.
– Det er heller ikke dumt å se etter gode tips til både restauranter og utsteder på forhånd. De færreste ønsker å ende opp på en middels kjederestaurant når langt mer spennende spisesteder er rett rundt hjørnet. Da gjelder det å vite hvor du skal gå.
– Den som er opptatt av livemusikk bør dessuten sjekke nettsider som www.songkick.com før avreise. Kanskje det viser seg at favorittbandet ditt spiller konsert i byen mens du er der.
Vi er jo mest opptatt av storbyopplevelser, så hva er dine favorittbyer og hvorfor?
– Jeg kan nevne fem byer, med litt ulik personlighet:
Marrakech: Et sirkus av en by, akkurat så eksotisk og spennende som ryktet vil ha det til. Sjekk inn på en riade i hjertet av gamlebyen, så har du en rolig oase å trekke deg tilbake når inntrykkene blir for mange.
Tokyo: Trend og tradisjon hånd i hånd. Japans hovedstad er overveldende på så mange nivå, men overraskende enkel å reise rundt i – og ikke nødvendigvis så kostbart.
Lima: Hovedstaden i Peru er vel verdt noen dager, om ikke annet enn for å spise mat. Noen av verdens beste restauranter holder hus i Lima. Men du får ceviche i verdensklassen omtrent over alt. Her kan du dessuten kombinere surfing og strandliv med storbyens gleder. En undervurdert by.
Liverpool: Kanskje den byen på Storbritannia som har opplevd den mest positive utviklingen de siste årene – og da tenker jeg ikke på fotball. Nydelig havneområde, stadig nye kulturelle tilbud – særlig med tanke på musikk – og ikke minst et yrende uteliv. Selve bykjernen er dessuten veldig kompakt, så her er det meste samlet på et lite område.
Lisboa: Bratte gater og trikker som i San Francisco, brede avenyer som i Paris og falmede fasader som i Havanna. En fascinerende by som i grunn har det aller meste, bortsett fra strand. Den finner du til gjengjeld i Cascais, en kort togtur vest for sentrum.
Les også: Lisboa – melankoliens hovedstad
Og er det en by du helst vil slippe å dra tilbake til?
– Asuncion i Paraguay har helt sikkert sine sjarmerende sider. Men siden jeg ble «arrestert» av korrupt militærpoliti nøyaktig 25 minutter etter at jeg hadde ankommet byen i buss, er det ikke et sted jeg lengter tilbake til.
Hva ser du etter når du skal velge hotell?
– Det avhenger helt av reisemålet og hensikten med turen. Noen ganger har du mest behov for en seng å sove i, siden dagen for øvrig tilbringes andre steder. Da kan det virke litt bortkastet å bruke store summer på førsteklasses luksus. Men så har du reisene hvor hotellet blir en naturlig del av opplevelsen, for eksempel på et spahotell eller en strandresort. I sommerlige storbyer er det alltid behagelig med en takterrasse.
Nordmenn velger ofte safe og besøker kjente byer som London, Roma og Paris. Har du forslag til mindre opplagte valg?
– Tja, hva med Bucuresti i Romania? Ingen vakker by ved første øyekast, men et sted hvor det skjer utrolig mye spennende og du får en klar fornemmelse av at noe bra er på gang. Livlig stemning og interessante severdigheter i en by som fortsatt går litt under masseturismens radar.
Les også: Kontraster i Bucuresti
– Generelt sett synes jeg Øst-Europa et godt valgt for storbyferier. Her er dynamikken ofte annerledes enn steder som «alltid» har vært populære reisemål. Prisnivået er gjerne lavere, men uten at det går på bekostning av kvaliteten.
– Gdansk og Krakow i hver sin ende av Polen har jo for lengst blitt norske favoritter, med god grunn. Warszawa er ikke like postkortperfekt, men jeg synes den er vel så interessant. Også Wroclaw er en bra by.
– Når det gjelder de litt større metropolene i Europa, er Lisboa i Portugal et ypperlig valg. Malaga er kjent som inngangsporten til Costa del Sol, men også denne byen har kommet seg veldig de siste årene. Om du ikke har vært i Marseille på en stund, er det en by som kan overraske positivt. Her har det skjedd mye, både i form av infrastruktur og kulturelle tilbud.
– Jeg er også veldig begeistret for Istanbul, Tyrkias verdensmetropol. Der er det alltid noe nytt å oppleve. Beograd i Serbia er livlig og morsom, særlig om sommeren. Bulgarias nest største by – Plovdiv – har romersk historie og skyhøy hipsterfaktor samlet på et lite område.
Hvis du vil lese mer om hva Runar Larsen opplever på sine reiser, kan vi anbefale å abonnere på Magasinet Reiselyst. Det gjør vi, og det er alltid mye bra og spennende lesning. Han kan også følges på Instagram med @runarandtheworld, og @magasinetreieslyst når han er på jobbreiser.