Tallinn – en moderne eventyrby
Publisert 3. september 2018 av Sveinung BerntsenTallinn er en by som har vært dominert av andre nasjoner i århundrer. Både svensker, dansker, tyskere og russere har satt sitt preg på byen. Nå er det en by som kombinerer storslagen middelalderhistorie og arkitektur, med gründerånd, nyskaping og en digital hverdag.
Jeg skal innrømme at jeg var en smule spent da jeg skulle foreslå for familien at sommerferien skulle legges til Estland og Tallinn i år. Det er viktig å påpeke at mine barn er blitt voksne barn, henholdsvis 19 og 23 år. De er ferdig med å måtte besøke fornøyelsesparker, akvarier og andre mer fartsfylte og barnevennlige severdigheter. Ved siden av shopping, er det å oppleve spennende arkitektur og vandre rundt i byparker høyt oppe på lista. Og de ville ikke si nei takk til en spabehandling.
Jeg hadde latt meg inspirere av Lonely Planet som kåret byen til å være den byen i verden som gir mest igjen for pengene i 2018. Selv om jeg har store barn, har ikke Tallinn og Estland den samme klangen som Barcelona og Spania, eller Roma og Italia. Sier man til barna at i år går turen til Paris, tar det ikke lang tid før smilene kommer og reisefeberen begynner å sette seg. Men når man sier at i år går turen til Tallinn, mottas det med et litt spørrende blikk og en dempet entusiasme. Og jeg måtte finne fram min indre selger for å overbevise kone og barn om at dette ville bli en bra tur. Så det store spørsmålet er: Svarte Tallinn til forventningene?
Det korte av svaret er: Ja. For å vite hvorfor, må du nok lese videre…
Tallinn – mer en Gamlebyen!
Gamlebyen Vanalinn (estisk for gammel by) er og blir Tallinns varemerke. Og det er en fantastisk og flott bydel i Tallinn. Vanalinn kan dateres helt tilbake til det 13. århundret, da Tallinn var en velstående og viktig by i det hanseatiske forbund. Det å vandre rundt i de historiske gatene, omgitt av storslått og særdeles vel bevart arkitektur, er en fryd for øyet og en kilde til mange Instagram-øyeblikk. Det er ikke uten grunn at bydelen er på UNESCOs verdensarvliste. Og stedet alle må innom når de er i Tallinn.
Men. Ja, det er faktisk et, men! Dette er Tallinns desidert største turistattraksjon og det stedet alle cruiseturistene skal besøke. Og de er rimelig synlige i bybildet der de vandrer rundt i grupper; ledet an av en guide som roper beskjeder og holder et skilt i været etterfulgt av en horde av unge, og absolutt flest, gamle mennesker med øreklokker på ørene og kameraene klar til bruk. I 2017 var det 564 280 cruiseturister som besøkte byen med juni og juli som hovedmånedene. Og slike steder skaper turistfeller, som for eksempel restauranten Olde Hansa ved Rådhusplassen. Og kanskje de fleste restaurantene rundt denne plassen? Olde Hansa får riktignok mye skryt for sitt middelalderkonsept, og kan like godt regnes som en turistattraksjon like mye som en restaurant. Men da vi skulle teste den ut var det rett og slett overfylt, og prisene er ikke akkurat blant de rimeligste.
Nå er ikke meningen å få deg som leser til ikke å besøke gamlebyen i Tallinn! Det er viktig å ha avklart. Det er også et poeng at turiststrømmen er på sitt høyeste i sommermånedene, spesielt i juni og juli. Besøk Vanalinn senhøstes, og det er mindre turister i gatene og bydelen er fortsatt like slående vakker.
Allerede nevnte Rådhusplassen med det fantastiske Rådhuset er et must-see. Ved Rådhusplassen finner du også Europas eldste apotek som fortsatt er i drift. Dette apoteket har vært i drift helt siden 1422. Herfra kan du følge Pikk Jalg som er Tallinns eldste gate til du kommer fram til Paks Margaret tårnet. Paks Margaret betyr «fete Margaret», og hvorfor tårnet har fått akkurat dette navnet er et lite mysterium. Kan det ha med det store omfanget og de tykke murene på opptil 5 meter å gjøre? Uansett, her er det et museum og en sommeråpent kafé på takterrassen med flott utsikt.
På forskjellige steder rundt bymuren er det utsiktplasser, som blant annet Kohtuotsa vaateplats og Patkuli vaateplats. Fra disse stedene får du fantastisk utsikt over deler av gamlebyen, havnen med sin båttrafikk, det hippe Kalamaja og høyhusene i den nyere bydelen i Tallinn. Har du ikke høydeskrekk er en tur opp i tårnene til Rådhuset, St. Marys kirken og St. Olavskirken verdt strevet. Spesielt det å vandre rundt på utsiden av kirkespiret på St. Olavskirken er en både spennende og luftig opplevelse. For en med høydeskrekk var det nesten i overkant!
Men mange er fornøyd med å bare se gamlebyen og da går de glipp av mange spennende opplevelser i Tallinn. Hvis du vil oppleve Tallinn mer som de lokale, bør du vurdere å bevege deg litt ut fra det «gjennomturistifiserte» Vanalinn. Et område som er vel verdt å sjekke ut er bydelen Kalamaja, med sin bohemske stemning kombinert med en tydelig gründer-ånd.
Kalamaja – en revitalisert bydel
Vi leide en leilighet i dette området og angret ikke et sekund på det. Dette er kanskje den mest spennende bydelen i Tallin. Den ligger rett utenfor bymurene til gamlebyen og er en bydel hvor gammelt, og noen ganger forfallent, møter nytt, kreativt og trendy. Kalamaja betyr «fiskerhus» og på 13-14oo tallet var det i hovedsak fiskere, fiskehandlere og båtbyggere som bodde her. Med industrialiseringen på slutten av 1800-tallet, kom fabrikkene og fabrikkarbeiderne. Og trehusene som er så særpreget for denne bydelen.
Det mest spennende området er strekningen fra togstasjonen via det nye spennende markedet Balti Jam Turg, langs den nedlagte jernbanelinjen og streetfoodsonen Depoo, og fram til Telliskivi Creative City. Dette området syder av kreativitet, skapertrang og ungt entreprenørskap. Vil du oppleve Tallinn som de lokale er dette området du bør besøke. Balti Jam Turg er et moderne marked hvor du finner alt fra treningssenter, dagligvare, streetfood, ferske grønnsaker fra lokale bønder, bruktbutikker og bakerier med mer. Depoo er på mange måter en utvidelse av Telliskivi Creative City, med vintagebutikker, lokal designere og spennende spisesteder plassert i en fabrikkbygning, eller i små brakker rundt omkring på området. Et både gøyalt, bra og spennende spisested er Peatus, som er to gamle restauranttogvogner gjort om til restaurant. Om kvelden er det gjerne en DJ som byr opp til dans på terrassene mellom togene.
Kalamaja – Telliskivi Creative City
Dette området må bare oppleves! I et i utgangspunktet falleferdig og nedlagt fabrikkområde har det vokst fram en levende og innovativ ny bydel. Å komme inn i dette området pirrer de fleste sansene dine: lukten av god mat fra alle verdenshjørner, lyden av direkte radiosendinger fra en gjennomsiktig container; og synet av graffiti på nyoppussede og falleferdige fabrikkbygninger i skjønn forening, fanger blikket ditt.
Det er her du finner de unge, lokale designerne. Her finner du butikken som spesialiserer seg på smykker, møbler og interiørartikler fra Asia. Eller hva med en sykkelbutikk drevet av sykkelentusiaster, hvor det titt og stadig er konserter og andre arrangement. Og selvsagt mulig å få kjøpt kaffe. Synes du kombinasjonen av skandinavisk design og en god kopp kaffe er topp, finner du selvsagt butikken her. Klesbutikker som promoterer en vegansk og bærekraftig livsstil sier du? Ja da, det finner du her.
Og spisemulighetene er like mange og spennende. La Muu er en organisk iskrembar og tilbyr over 20 smaker. Vi prøvde et vegansk alternativ og det smakte fortreffelig. Vi fant vår favorittrestaurant her. Er du glad i indisk mat kan vi varmt anbefale restauranten med det litt snodige navnet Lendav Taldrik. I en oppusset sovjetæra fabrikkbygning serveres deilig asiatisk mat til gode priser. Digg! F-Hoone er også en svært populær restaurant med et godt utvalg vegetar- og veganretter.
Når du føler deg mettet av både mat, betong og industriell design, kan du vandre mot den gamle trehusbebyggelsen i området. Dette er et særpreget historisk og arkitektonisk område av Tallinn, og gir nesten en følelse av å befinne seg i Norge eller Sverige. Noen av husene er velholdte, andre bærer preg av lang slitasje, men er alt i alt et fascinerende skue. Der Kalamaja møter havet ligger det det stilige Sjøfartsmuseet som er vel verdt et besøk.
I og for seg kan man fylle en helg med gode kulturelle, visuelle og gastronomiske opplevelser bare ved å besøke disse to områdene. Særlig hvis du unngår turistsykdom nummer 1: Å forsøke å få med seg mest mulig på kortest mulig tid! Men vi ønsker kort å nevne et par områder til det kan være verdt å besøke, om ikke nødvendigvis på samme tur.
Rotermanni – Tallinns Aker Brygge
Selve sentrum opplevde vi som ikke spesielt sjarmerende, heller enn smule hektisk og slitent. Men i hjerte av sentrum – mellom havnen, gamlebyen og Viru-plassen, dukker Rotermanni-kvartalet opp.
I en urban, bilfri oase kan man vandre rundt blant gamle fabrikkbygninger som er omgjort til leiligheter, kontorer, butikker og serveringssteder. Et godt restauranttilbud, mange kule og stilige klesbutikker i alle prisklasser og muligheten til å oppdage lokale designere, gjør dette til et sted man kan bruke både tid og penger på. Noe vi selv erfarte…
Kadriorg-parken
Hjertet i denne flotte parken er Peter den Stores sommerpalass, som nå er omgjort til kunstmuseum. Bygget i 1718 for å ligne de italienske palassene i sin samtid, er den et flott skue der den ligger omgitt av en «velfrisert» blomsterhage. I selve museet finner man det nasjonale museets samling av europeisk kunst fra 15-1900 tallet.
Et annet museum som er vel verdt et besøk er KUMU, Estlands nasjonalmuseum. Museet har også en fin restaurant, som er et ideelt sted å spise etter en rusletur i parken. Vi anbefaler også vandre gjennom parken og ut mot havet og Russalka-monumentet, et monument bygget til minne om de 177 sjømennene som mistet livet da båten Russalka sank under en storm i 1893. På vei dit kan du legge turen innom den japanske hagen, som innbyr til ro og meditasjon. Russalka-monumentet ligger rett ved Pirta strandpromenade. Går du litt østover på den kommer du fram til Sangsletten, hvor den majestetiske utendørsscenen Lauluväljak ligger. Dette er stedet hvor «Sangrevolusjonen» foregikk i 1988 da 300 00 estlendere kom sammen dag og natt for å gi uttrykk for sitt ønske om uavhengighet.
Tallinn og forventningene
Da er det på tide å svare på mitt innledende spørsmål: Svarte Tallinn til forventningene? Med et par forbehold, vil jeg si et klart ja. Både ungdommen og de voksne koste seg i byen. Det er en by i utvikling, og ved siden av den uimotståelig vakre gamlebyen, falt vi for Kalamaja-området med Telliskivi Creative City som et klart høydepunkt.
Så til forbeholdene: Jeg vil nok ikke reise i juni eller juli da cruiseturismen er på sitt mest intense. Som med de fleste storbyer, er det best å besøke på våren eller høsten. Vi hadde 5 overnattinger og det var kanskje et par for mange. Neste gang vil jeg nok prioritere en langhelg i enten september eller oktober. For en neste gang blir det nok.