Notre Dame
Publisert 12. mai 2013 av Sveinung BerntsenNotre Dame betyr «Vår Frue» og er navnet på flere kirker, men den mest kjente er utvilsomt Notre Dame de Paris. Kirken er blant de mest betydningsfulle byggverk fra gotikken, og var en viktig inspirasjonskilde under byggingen av mange andre kirker.
Grunnstenen ble lagt i 1163 og det skulle ta to århundrer før kirken sto ferdig. På 1700-tallet hadde kirken fått store ødeleggelser (bl.a. under revolusjonen), og ble totalrestaurert i 1843-64.
De to velkjente, rette tårnene i fasaden mot vest er 69 meter høye. Kirkespiret er 93 meter høyt og er bygget av 500 tonn tre og 250 tonn bly. Selve byggstrukturen er laget av tømmer fra eiketrær, og er imponerende 120 meter lang og 40 meter på det bredeste. På 1500-tallet fikk kirken sine store klokker som fortsatt er berømt gjennom Victor Hugos roman «Ringeren fra Notre Dame». Det var opprinnelig to klokker som fikk navnene Emmanuel og Marie. Under revolusjonen ble Marie tatt ned og smeltet om, mens Emmanuel ble bevart og henger fortsatt i syd-tårnet. Den veier utrolige 13 tonn.
Hvert år er det 13 millioner besøkende innom Notre Dame. Det gir et gjennomsnitt på 30.000 pr. dag, på viktige helligdager over 50.000. Dette er med andre ord ikke stedet for stille meditasjon. Forbered deg på kø. Når du kommer inn som turist for å ta bilder er det viktig å merke seg at mange av de besøkende faktisk kommer få å be, skrifte og utøve sin religion, så vis respekt!
Det er også anledning til å gå opp i syd-tårnet. Det er 387 trappetrinn opp og ingen heis, så du bør være i god form hvis du vil opp her. På toppen kan du se den store klokken, Emmanuel, som Quasimodo (ringeren) ringte med. Merk at inngangen til tårnet er på utsiden, til venstre for hovedfasaden. Det er som regel en del kø, men mot kvelden er det gjerne litt mindre folk. Da kan du i tillegg få orkesterplass til solnedgang over Paris. Bestill billetter her.