Tapas i Barcelona – et grunnkurs
Publisert 27. august 2018 av Sveinung BerntsenVi nordmenn har for lengst trykket tapas til våre hjerter, og vi har mange restauranter som server tapas også her i Norge. Når vi drar til Spania vil vi gjerne oppleve tapas slik spanjolene spiser den. Tror vi.
Men når man ankommer en ekte tapasbar full av støyende spanjoler føler man seg plutselig veldig norsk, og mange flykter til nærmeste turistfelle. Det er derfor du trenger et grunnkurs i tapas.
Men først litt historie.
Historie
Ordet tapa betyr noe sånt som deksel eller lokk. Det er litt delte meninger om hvorfor en matrett blir kalt lokk, men mange mener at det startet i Andalucía der man pleide å dekke til sherryen sin med en tynn skive brød eller skinke. Dette for å holde bananfluene unna. Bareierne lærte seg fort at salt skinke ga tørstere gjester. Derfra har tapas utviklet seg til å bli en mengde forskjellige småretter slik vi kjenner det i dag. Det finnes altså flere teorier om hvordan tapas-kulturen oppsto, men dette er en av de mest utbredte.
Så når man er i Barcelona må man altså huske på at tapas ikke er en katalansk mattradisjon, men en tradisjon adoptert fra Andalucía, den sørligste regionen i Spania.
Tapas forveksles ofte med pintxo eller pincho som man kan si er Nord-Spanias svar på tapas. Dette er et lite stykke brød med forskjellig topping, festet med en tannpirker, eller pintxo som de kaller det i baskerland. For det er i baskerland hvor pintxos har sin opprinnelse.
Når det er sagt, så kan man også få tapas med tannpirker og pintxo uten. Det er i virkeligheten ingen stor forskjell, annet enn at de kaller det pintxo i baskerland, pincho i noen andre regioner i nord, og tapas lenger sør. Samtidig tramper jeg sikkert på tær når jeg hevder dette.
Etikette
I Spania spiser man middag sent, typisk mellom 21-23 om kvelden. Så det blir ofte litt lenge mellom lunsj og middag. Derfor er det vanlig at tapas spises som et enkelt mellommåltid, og gjerne at man gjør det til en bar-til-bar-runde og spiser én tapa i hver bar. Men mange restauranter serverer også mer avanserte tapas som regnes som middag.
Barcelona er en travel by, og det merkes når man er ute og spiser. Det er gjerne mest folksomt mellom 13:30-15:30 for lunsj og mellom 20:00-22:30 for middag. Om mulig kan det være en god ide å styre unna disse tidspunktene, i hvert fall om du vil prøve de mest travle tapasbarene.
På en pintxo-bar må man legge til side norsk forsiktighet for å i det hele tatt få tak i mat. Det fikk jeg erfare når jeg besøkte baskernes mathovedstad, San Sebastian. Pintxoene sto på forskjellige brett på disken, og mellom meg og maten var en stor mengde høylytte baskere. De står altså ved disken og løser verdensproblemer samtidig som de spiser. De sparer på tannpirkerne etter hvert som de spiser. Til slutt teller man opp antall tannpirkere og betaler da for tilsvarende antall pintxos. Men for å komme fram til maten må man altså bare presse seg gjennom. Det regnes ikke som uhøflig, det er den eneste måten å gjøre det på. Det ser også ut til at det er viktig å kaste servietten på gulvet når du er ferdig med den. Det er i hvert fall det alle gjør.
Les også: Se våre hotellanbefalinger for Barcelona
Mitt inntrykk er at pintxo-barene i Barcelona er litt mer turistvennlig slik at det er mulig å få seg en matbit selv med norsk lynne. Selv om jeg syns pintxos er veldig godt, må jeg innrømme at jeg syns det er litt mye strev for føden; jeg foretrekker å spise min mat sittende i fred og ro.
Med tapas kan reglene for hvordan den serveres variere fra sted til sted. Enten kan den serveres slik som pintxos, altså stående på disken. Eller så kan tapasen oppbevares i disken, bak glass, slik at du må peke og bestille. Det kan også hende at det bare er kalde tapas på eller i disk, mens varme tapas må bestilles. Og noen steder kan man sitte ned og bestille fra en meny, på sivilisert vis. Så hvordan vet man hvordan ting fungerer på akkurat det stedet du er? Ved å observere.
- Står det masse folk og spiser foran disken, eller rundt stående tønner eller små bord? Eller sitter folk ned rundt bord slik man er vant til? Er det ståing som gjelder, gå til punkt 2. Ved sitting, se punkt 3.
- Står det en stabel med tallerkener på disken ved siden av maten? Da betyr det som regel at det bare er å forsyne seg. Står maten på disken uten tallerkener i sikte, må du gjerne be om tallerken. Si «un plato» og se hva som skjer. Hvis han gir deg en tallerken: help yourself. Hvis han tar en tallerken, men står og holder på den med et spørrende blikk: Si hva du vil ha. Er maten utenfor din rekkevidde, typ bak eller i disken: bestill fra bartenderen. Og husk å se etter meny for varme tapas, typisk på en tavle bak disken. De beste tapasene finner du som regel på denne menyen. Ikke vær redd for kroppskontakt og bruk utestemme når du skal bestille. Spør gjerne om anbefalinger, noen tapasbarer spesialiserer seg på én eller noen få type retter.
- Hvis folk sitter rundt bord og alt ser normalt ut er du på hjemmebane. Du vet hva du skal gjøre.
- I alle tilfeller gjøres betalingen til slutt, når du er god og mett.
Vanlige retter
Som vi nå har lært, kan tapas være så mangt. Jeg forsøker meg allikevel på en liste over noen av de mest vanlige tapasene:
- Aceitunas – Oliven, ofte fylt med ting som ansjos eller paprika
- Albóndigas – Små kjøttboller av storfe- eller svinekjøtt med tomatsaus til
- Calamares – frityrstekte ringer av blekksprut
- Chorizo al vino – chorizo-pølser kokt i vin
- Croquetas – små, frityrstekte boller med fyll, typ moste poteter, kjøtt eller fisk, ost, grønnsaker – uante muligheter her altså
- Empanadillas – deig med deilig fyll, brettet sammen og bakt, ser ut som en liten calzone
- Gambas – stekte reker, gjerne med saus og aioli
- Jamon y queso – skinke og ost, ofte serrano- eller ibéricoskinke med manchego
- Mejillones – blåskjell
- Patatas bravas – stekte poteter i spicy tomatsaus, gjerne med aioli
- Tortilla de patatas – omelett med potetbiter
Listen er så langt fra komplett som det er mulig å komme, tapas kommer i uendelige variasjoner.
Lær å lage tapas selv
Hvorfor ikke lære å lage tapas selv? Det fins morsomme og lærerike matkurs der du kan bli inspirert til å lage dine egne tapasvarianter. Et slikt matkurs varer gjerne i tre timer og er en morsom og annerledes opplevelse. Book kurs f.eks. gjennom Barcelona cooking.
Barcelonas beste tapasbarer
Nå som du har fått opplæring i basic tapasferdigheter, er du klar for å prøve på egen hånd. Husk at det er mange turistfeller å unngå. Står det f.eks. masse mat på disken, men med få mennesker som står rundt: gå videre. Her har gjerne maten stått framme lenge og er ikke lenger fersk. Og det er som regel en grunn til at det er lite folk. Og hold deg til retter med råvarer i sesong. Her er våre tips til gode tapasbarer:
Jai-Ca
Jai-Ca har alltid vært der og de kjører det samme konseptet de alltid har gjort. Ingenting nytt og fancy her altså. Deres spesialitet er sjømat-tapas, gjerne fritert sådan. Hvis du gjerne vil ha kjøtt, prøve en spicy bomba. Prisene er lave og det er mye folk, særlig rundt lunsjtid i helgene. Vær forberedt på at betjeningen kanskje ikke snakker engelsk.
Adresse: Carrer de Ginebra 13 – Hjemmeside
Bar del Pla
Tapasbarer er ikke viden kjent for sin utmerkede service. Unntaket er Bar del Pla. De har kommet på konseptet med å ha veldig god mat i kombinasjon med å være hyggelig og grei mot kundene. En sikker vinner. Det gjør at veldig mange har Bar del Pla som sin favoritt-tapasbar så det er en god ide å booke bord på forhånd. For her har de faktisk bord.
Adresse: Carrer de Montcada 2 – Hjemmeside
Quimet & Quimet
Dette er stedet å gå hvis du liker kroppskontakt med mange samtidig, mens du spiser. Quimet & Quimet startet opp som en vinbar i 1914 og har utviklet seg til å bli en av Barcelonas mest populære tapasbarer. Det er fjerde generasjon av samme familie som nå driver den. Du bør komme tidlig, her blir det folksomt. Men maten er veldig bra, prøv deres montaditos!
Adresse: Carrer del Poeta Cabanyes 25
Tapas 24
Michelinstjerne-kokken Carles Abellan har drevet Tapas 24 siden 2007 og det har vært stor suksess. Så også her er det folksomt, både til lunsj og middag. Du kan fort bli stående å vente i en halv time før du slipper inn. Men servitørene er veldig effektive og maten er himmelsk, så ikke la det stoppe deg. Du bør definitivt prøve croquettes med kylling og truffle bikini! De har forresten åpnet Tapas 24 på to nye lokasjoner i tillegg, ved Camp Nou og Avenida Diagonal, her er det litt mindre travelt.
Adresse: Carrer de la Diputació 269 – Hjemmeside
Rosal 34
Dette er en pintxobar med en veldig spennende meny. De har selvsagt de typiske brødstykkene med avansert topping og tannpirker, men de har også veldig mye annet fristende. Be om meny og la deg friste. Her er det stoler og bord slik at man faktisk kan sitte ned og nyte maten.
Adresse: Carrer de Roser, 34
El Rincón del Cava
Ønsker du deg tapas på lavbudsjett bør du prøve El Rincón del Cava. Her får du rimelig tapas og cava i enkle og ujålete lokaler. Ingenting fancy her, bare god mat og drikke.
Adresse: Carrer de Blasco de Garay 53
Maitea
Også Maitea er en pintxobar med all fokus på god mat. Det betyr enkle, egentlig litt kjipe lokaler, men rimelig og veldig god mat. Regnes av mange som den beste pintxobaren i Barcelona.
Adresse: Carrer de Casanova 157 – Hjemmeside