Jeg var nylig tre hektiske dager i Reykjavik. Det er mye å oppleve på Island og det er umulig å få med seg alt på tre dager. Men ingen skal si at jeg ikke prøvde.

Mye symbolikk i denne "pride-gata" som leder rett mot kirken

Mye symbolikk i denne "pride-gata" som leder rett mot kirken

Resultatet ble at jeg var som japaner på tur. Ut av bussen, ta bilder, been there, done that. Men for en førstegangsbesøkende ble det allikevel en bra teaser på hva Island har å by på. Neste gang skal jeg leie en bil og kjøre rundt i mitt eget tempo.

Med sine 125 000 innbyggere er ikke Reykjavik en stor by, men byen er allikevel større enn jeg hadde sett for meg på forhånd. Reykjavik er en av de tryggeste, reneste og mest miljøvennlige byene i verden. Bybildet er i stor grad preget av turister. Over 2,4 millioner turister besøker Island årlig, og turisme er nå landets største næring. Antall årlige besøk har økt med 2 millioner siden 2005, og islendingene begynner å merke litt utfordringer knyttet til det.

Reykjavik og Island har mye å by på; de har fantastisk natur, mye spennende aktiviteter, veldig god mat og skyhøye priser. Selv sammenlignet med norske priser. Så lenge folk uansett strømmer til er det vel ingen grunn til å sette ned prisene. Men de er i hvert fall i ferd med å prise seg ut av min lommebok. Heldigvis var dette en påspandert tur, betalt av jobben min.

Operahuset i Reykjavik

Operahuset. Foto: Karl Granli

På avstand ser det ut som trehus…

…men det er egentlig metallplater.

Det fungerer ganske bra.

Islendingene er ikke redde for sterke farger

Delikate rom på Borg Hotel

Delikate rom på Borg Hotel

Apotek Hotel står ikke mye tilbake for Hotel Borg

Apotek Hotel står ikke mye tilbake for Hotel Borg

Hotell

Jeg rakk faktisk å bo på to forskjellige hotell i løpet av mitt korte opphold i Reykjavik: Hotel Borg og Apotek Hotel. De ligger vegg i vegg rett nedenfor islendingenes Karl Johan, Bankastræti. Begge hotellene er 4-stjerners og holdt nogen lunde samme standard. Pent og moderne, komfortable rom, god frokost og like dyrt som et fint hotell på Manhattan. Men beliggenheten er perfekt og det er ikke så mye billigere andre steder, så disse to hotellene anbefales varmt.

Restauranter

Generelt ble jeg imponert over maten i Reykjavik. Ikke alt av lokal mat var like god, men det er vel noe av poenget med haien de serverer. Jeg ga den et forsøk og det smakte som et mislykket kjemisk eksperiment; og det er vel egentlig nøyaktig det det er. Ellers er det fisk, lam og melkeprodukter som er Islands spesialitet. Men de fleste restaurantene er nok inspirert av mat fra fjerne himmelstrøk. Her er noen av de jeg besøkte:

Mat Bar

Mat Bar er en tapasbar som ligger et kvartal nedenfor hovedgata. Menyen er i stadig endring, men vi prøvde blomkåldip med grillet brød, grillet brokkoli, kjøttboller, lammecarré og kamskjell. Kamskjellet var bare ok, men resten var ordentlig digg.
Adresse: Hverfisgata 26 – Hjemmeside

Rok

Rok er også en tapasbar, beliggende rett ved den kjente Hallgrimskirka. Selv om vi bare var innom her for et glass champagne (de har champagne happy hour hver dag fra 16-19) leste jeg menyen og ble straks sulten. Jeg skal spise her neste gang jeg besøker Island.
Adresse: Frakkastigur 26a – Hjemmeside

Rio

Rio serverer sør-amerikansk mat med et hint av Asia, reklamerer de med. Til forrett ble vi servert tre forskjellige tacos med henholdsvis scampi, brokkoli og biff. Det høres kanskje ikke imponerende ut, men det var det. Lekkert dandert på en nachochips som et lite kunstverk. Det var turens kulinariske høydepunkt for min del. Og jeg vet at en del av leserne nå sitter og kimser av brokkoli-taco. Men det er ingen grunn til kimsing, det var fantastisk godt.

Hovedretten var mør biff med chimichurry-saus fra Argentina. Saftig og med skikkelig fart i; en herlig smaksopplevelse det også. Sjokoladekaken til dessert var god, men ikke helt i samme liga som forrett og hovedrett.
Adresse: Geirsgata 9 – Hjemmeside

Lobster Hut

Det står en food truck nede ved operaen: Lobster Hut. De selger Lobster Hot Dog. Jeg måtte betale 118 kroner, men den var så god at jeg gikk tilbake dagen etter og betalte nye 118 kroner for en ny Lobster Hot Dog. Og jeg hadde sikkert gjentatt det om jeg hadde blitt der flere dager.

Fristende taco med scampi fra Rio Reykjavik

Fristende taco med scampi fra Rio Reykjavik

Enkelt, men digg hos Lobster Hut

Enkelt, men digg hos Lobster Hut

Lyse og trivelig lokaler hos Mat Bar

Lyse og trivelig lokaler hos Mat Bar

Aktiviteter

Når man besøker Reykjavik må man gjerne ut av byen for de beste opplevelsene. Det er natur, vulkaner og varme kilder Island er mest kjent for.

Den blå lagunen

Den blå lagunen er Islands mest besøkte turistattraksjon. Det ligger i et lavalandskap som sammen med dampen fra vannet skaper en litt mystisk stemning. Vannet er fullt av helsebringende mineraler og skal ha god effekt på blant annet psoriasis. Vannet holder 37-39 grader og er egentlig overskuddsvann fra kraftverket som ligger rett ved. Alt vannet blir fornyet annen hver dag.

Det var veldig deilig og avslappende med et bad i lagunen. Badet er ganske stort og man kan svømme eller tusle rundt i forskjellige seksjoner. Hvis man vil kan man få en ansiktsmaske, hvis man ikke har noe i mot å se litt fjollete ut. Inkludert i inngangsprisen er også én valgfri drikke fra pool-baren. Merk at billetter MÅ reserveres på forhånd.

Vi spiste lunsj på Lava Restaurant etter badet, absolutt å anbefale. Det er også et lekkert, nyåpnet hotell tilknyttet anlegget.
Hjemmeside

Golden circle tour

De tre mest populære attraksjonene på Island kan du oppleve på en såkalt «Golden circle tour». Man kjører altså fra Reykjavik med buss og opplever en rundtur med tre attraksjoner.

Først stopper man ved Thingvellir nasjonalpark som er listet på UNESCOs verdensarvliste. De tektoniske platene for Nord-Amerika og Eurasia møtes her. Dette var også stedet for det første tinget på Island for over 1000 år siden.

Neste stopp er Gullfoss. Altså en foss, og en imponerende sådan. Eller egentlig to fosser i én. Man kan komme ganske tett på og kjenne dampen fra fossen mot huden og høre brølet fra vannmassene. Fascinerende og litt skummelt på samme tid, å oppleve naturens enorme krefter i sving.

Siste stopp er Geysir geotermiske område der man kan oppleve en ekte sprutende geysir. Det er én aktiv geysir der nå, og den har utbrudd sånn ca. hvert 10. minutt. Det gjelder å stå klar med kameraet akkurat når det skjer. Vi spiste lunsj her på en imponerende buffet-restaurant. Her er også en stor butikk der man kan få kjøpt islandske spesialiteter i dyre dommer.

Noen turoperatører har noen ekstra stopp, men dette er de store høydepunktene. Det er litt forskjellige varigheter på disse guidede turene. Det var en veldig fin opplevelse, men neste gang skal jeg definitivt leie en bil og oppleve alt dette i mitt eget tempo. Les mer og bestill turer her (med laveste pris garanti).

Vi greide også å få tid til en ganske forglemmelig padletur med kajakk inni mellom noe siv. Det ble ikke helt det jeg så for meg.

Den blå lagunen

Den blå lagunen

Her møtes de tektoniske platene for Nord-Amerika og Eurasia

Her møtes de tektoniske platene for Nord-Amerika og Eurasia. Foto: Karl Granli

Gullfoss

Gullfoss. Foto: Karl Granli

Geysir på Island

Geysir. Foto: Karl Granli

Inside the volcano

Det er en ting jeg har veldig lyst til å prøve, men som jeg hverken hadde tid eller råd til. Det fins en gammel vulkan man kan oppleve fra innsiden. Forrige utbrudd var for 4000 år siden, og det er et veldig sjeldent fenomen at en vulkan forblir hul etter et utbrudd. Som regel stivner magmaen og fyller igjen vulkanen, men i dette tilfellet ble magmaen drenert bort slik at det nå står igjen et kammer stort nok til å romme frihetsgudinnen i New York. Nå kan man altså ta en slags heis fra toppen og bli senket 120 meter ned i vulkanens hjerte. Det er en liten heis med plass til bare 5-6 personer om gangen. Det ser ut som en fantastisk opplevelse, og det bør det være til den prisen. Les mer om opplegget her.

Ri, ri på islandshest

Selv om jeg personlig syns at hester er ganske skumle, bør det nevnes ridning når det er snakk om aktiviteter på Island. På Island er jo hestene litt mindre også; det er ikke fullt så skummelt når man nesten kan ha bena i bakken. Jeg må innrømme at det virker fint å ri gjennom det vakre landskapet på Island og komme tett på naturen. Det fins veldig mange forskjellige turer å velge i, sjekk her for mer informasjon.

Støtt oss - benytt våre partnere